Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Moe? Last van stress?
  Rate this post

  In mijn praktijk voor Traditionele Chinese Geneeskunde, Tarpa, kom ik regelmatig mensen tegen die erg vermoeid zijn en veel stress hebben. Deze klachten zijn goed te verhelpen door middel van aanpassingen in voeding, Chi Gong, acumagneten, ontspanningsoefeningen en massage.

  Vermoeidheid ontstaat vaak door te weinig ontspanningsmomenten of te weinig doen wat je leuk vindt. Maar de grootste oorzaak van vermoeidheid is onjuiste voeding. Ook al eet je nog zo gezond (volgens de westerse normen), dan nog zie je vaak een voedingspatroon dat het lichaam ‘koud’ maakt.
  In de Chinese voedingsleer kijkt men naar wat voeding met je lichaam doet, nadat je het gegeten hebt. Is het verwarmend of juist afkoelend? En juist bij de afkoelende voeding gaat het fout. Denk hierbij aan melkproducten, kaas, muesli, tropisch fruit, (tarwe)brood enzovoort. Deze voeding is juist bij de meesten het ontbijt of de lunch. Door je eetgewoonten te gaan veranderen in warme en verwarmende voeding (door middel van kruiden), hoeft je lichaam niet zoveel energie te gebruiken voor de vertering ervan en zul je merken dat je jezelf fitter voelt. Ook zullen koude handen / voeten verdwijnen, net zoals allerlei andere ziekten (fibromyalgie, reuma, rugpijn, overgewicht en dergelijke). Start met een warm ontbijt! En eet / leef volgens de seizoenen (5 elementen). In eerste instantie lijkt het een beperking (‘Ik mag geen…’), maar als je ermee start, merk je al snel dat er een wereld voor je opengaat. Alles is mogelijk!

  Stress tegengaan
  Stress is een van de belangrijkste oorzaken van lichamelijke en geestelijke problemen. Vaak wordt stress niet (h)erkend of weet men niet wat je eraan kunt doen. Het is belangrijk om te weten wat stress met je lichaam doet, waar je die van krijgt enzovoort. Pas dan kun je er iets aan veranderen. Vaak kun je door hele simpele oefeningen, goede voeding, (zelf)massages, Chi Gong enzovoort voorkomen dat stress problemen gaat opleveren. Neem ieder uur even de tijd om bewust te genieten van de natuur. Die geeft ons rust en kracht! Laat je regelmatig masseren. Hierdoor worden stressresten uit je spieren verwijderd. Ga Chi Gong doen, mediteer… Bedenk het volgende: ‘Als je geen tijd hebt om te ontspannen, wordt het tijd om te ontspannen’.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply