Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
 • Moeder- en kindvriendelijke keizersnede
  4/4 - (1 stemmen)

  Een keizersnede is een operatie waarbij het kind via de geopende buikwand ter wereld komt. De Noordwest Ziekenhuisgroep biedt een behandeling aan waarbij de moeder, ondanks de verdoving, zoveel mogelijk betrokken wordt bij de geboorte van haar baby.

  ‘We adviseren alleen een keizersnede als een bevalling via de vagina niet mogelijk is of te grote risico’s met zich meebrengen voor moeder en/of kind’, vertelt gynaecoloog Piet Hummel. Tijdens de bevalling is het ook mogelijk dat er wordt besloten om over te gaan op een keizersnede. ‘Bijvoorbeeld wanneer de ontsluiting niet vordert of de conditie van het kind achteruit gaat.’ De spoedkeizersnede wordt zo mogelijk uitgevoerd onder spinale verdoving ­(ruggenprik), zodat de moeder wel bewust bij de geboorte van de baby aanwezig is.

  Meekijken
  Bij een geplande keizersnede is een moeder- en kindvriendelijke keizersnede mogelijk. Met de moeder- en kindvriendelijke keizersnede kunnen de ouders meekijken met de geboorte van de baby. Hiervoor wordt op de overgang tussen de buik en borsten een steriele doek opgehangen. In dit doek zit een venster, dat gesloten blijft totdat de baby geboren wordt. Van de operatie zelf is niets te zien. ‘De intentie van de moeder- en kindvriendelijke keizersnede is om de moeder en haar partner zoveel mogelijk te betrekken bij dit waardevolle moment: de geboorte van hun kindje’, vertelt obstetrie-verpleegkundige Donca de la Fosse.

  Huid-op-huidcontact
  ‘We streven er als team naar om moeder en kind niet te hoeven scheiden. En met ‘team’ bedoel ik echt iedereen die erbij betrokken is op deze dag: de OK, de verkoeverkamer en het personeel van de afdeling verloskunde’, zegt Donca. ‘We weten uit ervaring dat dit moment vlak na de geboorte heel belangrijk is voor de binding van moeder en kind. Daarom wordt de baby, zo mogelijk, direct bij moeder op haar borst gelegd. Dit contactmoment neemt niemand meer van de moeder af! Het is altijd weer heerlijk om de reactie van moeder en haar partner te zien, als zij dan eindelijk hun baby kunnen vasthouden.’

  Minder stress
  Het valt Donca op dat zowel de moeder als de baby veel minder stress ervaart met de moeder- en kindvriendelijke keizersnede. ‘De baby huilt veel minder en blijft beter op temperatuur. Soms lukt het zelfs om de baby meteen borstvoeding te geven, als de moeder dit wil. Vanaf dit moment, en zolang er geen bijzonderheden optreden, blijven moeder en kind bij elkaar en gaan zij hierna naar de uitslaapkamer om vervolgens terug te gaan naar de kraamafdeling. Over het algemeen herstelt de moeder snel na een keizersnede en kan zij weer snel naar huis op de 3e, en tegenwoordig ook steeds vaker op de 2e dag na de operatie.’

  Meer lezen hierover? Zie www.mca.nl/keizersnede.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply