Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Moeder & stiefmoeder: oorlog of niet?

  6 oktober 2017, stadsboerderij Almere; de plek waar wij, stiefplancoaches, over dit boeiende onderwerp mochten nadenken, discussiëren en ervaren. Met slechts één man in de zaal werd het een zelf­reflectie van jewelste. De ‘leukste’ oefening van de dag bestond eruit dat we, uit onze eigen praktijkervaring, uitspraken van moeders over de stief­moeders en omgekeerd deelden. Een overzichtje:

  Moeders:
  – ’Het is allemaal uiterlijke schijn. Ze houdt niet echt van onze kinderen.’
  – ’Het is een vreselijk mens, een heks.’
  – ’Ik maak mij zorgen met haar in de buurt. Ze weet niets van opvoeden.’
  – ’Ze stelt mijn kinderen achter op haar eigen kinderen.’
  Enzovoort…

  Stiefmoeders:
  – ‘Het is een inhalig kreng.’
  – ‘Ze zuigt hem financieel leeg.’
  – ‘Ze is jaloers, misgunt hem zijn nieuwe geluk.’
  Enzovoort…

  Als je bovenstaande leest, is het niet zo gek dat in de praktijk van het nieuw samengestelde gezin de grootste problemen meestal tussen de vrouwen zitten. Doordat vrouwen veel meer dan mannen denken vanuit hun gevoel, is de lading negatiever.

  Een praktijkvoorbeeld: Frank (45 jaar) zocht contact. Hij was 4 jaar geleden gescheiden en is inmiddels 2 jaar ­gelukkig in zijn nieuwe relatie. Zijn ex-vrouw, de moeder van hun 3 kinderen, drukte een stempel op het nieuwe gezin. Zijn partner (42) heeft zelf geen kinderen en is ­tevreden met een rol in de kantlijn. Saskia, de ex (43), heeft sinds een jaar een nieuwe relatie met Bjorn, vader van 2 kinderen. Zij vindt dat de nieuwe partner van Frank een te grote rol speelt in het leven van haar kinderen. Aan tafel met de beide stellen ontstond een mooi gesprek. ­Terwijl de beide vrouwen zich hoofdzakelijk negatief uitdrukten, gaven de mannen elkaar een compliment, zoals Frank naar Bjorn: ‘Man, wat ben ik blij dat jij aan rugby doet!’ Vooral Saskia was verrast en sprak haar verbazing uit. Door Franks uitleg (‘Hij is goed voor onze kinderen’) zag ik een kleine opening. Deze opening is inmiddels een bres, en ook tussen de vrouwen is meer begrip.

  Grofweg zijn er 3 soorten relatievormen tussen moeder en stiefmoeder:
  – de betrokken moeder-stiefmoederrelatie
  – de ontwijkende moeder-stiefmoederrelatie
  – de ‘aantrekken – afstoten’ moeder-stiefmoederrelatie

  Elke relatie heeft zo zijn eigen kenmerken, maar daarover een volgende keer meer.

  Patries Baijer-Jakubka
  mediator & stiefplancoach bij Baijer Mediation

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply