Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Moederschap en emotionele bagage
    Rate this post

    Je hebt je meer of minder voorbereid, je hebt bewust ervoor gekozen zwanger te raken of het is je over­komen. Je richt je helemaal op het zo goed mogelijk verlopen van de bevalling en de praktische voorberei­dingen voor als de baby er is, zwangerschapscursussen gevolgd, babybeurzen bezocht, veel gelezen…

    En dan ben je moeder: je hebt ineens zo’n kwetsbaar klein wezentje in je armen. Je hart stroomt over van gevoelens, maar hoe doe je dat eigenlijk, ‘moeder zijn’? We hebben niet meer zoals vroeger veel andere vrouwen in onze directe omgeving, die ons kunnen bijstaan en als voorbeeld dienen…Je wilt je kindje dolgraag alles geven wat het nodig heeft, maar wat heeft een baby eigenlijk allemaal nodig en vooral: hoe herken je dat zodat je het kunt geven? Dit overkwam mij. Ik had veel gelezen over wat baby’s nodig hebben en toen het zover was, voelde ik mij toch niet goed voorbereid. Hoe wist ik nu zeker wat m’n baby nodig had als hij huilde? Ik raakte regelmatig in de war, wist niet wat te doen en soms irriteerde me het gehuil zelfs.

    Baanbrekend inzicht
    In mijn zoektocht naar antwoorden kwam ik bij het boek ‘De herontdekking van het ware zelf’ van Ingeborg Bosch. Deze psychologe ontwikkelde de PRI-methode: Past Reality Integration. PRI gaat ervan uit dat geen enkele ouder in staat is om een baby alles te geven wat hij nodig heeft, omdat ouders nu eenmaal zoveel andere taken hebben naast de zorg voor de baby. Bovendien hebben wij allemaal in onze vroegste levensjaren momenten gekend waarop we niet kregen wat we nodig hadden. Het baanbrekende inzicht is dat als een baby niet krijgt wat hij nodig heeft (bijvoorbeeld drinken als hij honger heeft), dit voor een baby levensbedreigend is. Omdat een baby:

    -volledig afhankelijk is van zijn ouders voor de vervulling van zijn behoeftes. Hij kan het zichzelf niet geven.
    – nergens anders naartoe kan om het te halen.
    – het zijn ouders niet duidelijk kan maken anders dan door te huilen.
    – geen tijdsbesef heeft (het voelt voor een baby als voor altijd durend als hij honger heeft en er geen eten komt…).

    Afweersysteem
    Gelukkig zijn wij allemaal toegerust met een goed werkend afweersysteem, een levensreddend mechanisme dat ons beschermde tegen de waarheid dat we op sommige momenten niet kregen wat we nodig hadden. Deze afweren doen echter, nu we volwassen zijn en onafhankelijk en ook in onze eigen behoeften kunnen voorzien, nog steeds hun beschermende werk. Maar feitelijk is dat niet meer nodig. Ze worden geactiveerd zodra we in het heden iets waarnemen wat ons onbewust doet denken aan wat we als klein kind hebben moeten verdringen… En hierdoor kan het gebeuren dat we minder gevoelig zijn voor wat onze kinderen eigenlijk nodig hebben.

    Emotionele bagage
    Terug naar de situatie van de vrouw die moeder is geworden. Dat kleine baby’tje roept onvermijdelijk de emotionele bagage op die je met je meedraagt, tenzij je al veel emotioneel werk hebt gedaan. De afweermechanismen die jou nog steeds automatisch hiertegen beschermen, kunnen allerlei vormen aannemen. Je kunt overbeschermend of angstig worden, gevoelens van depressiviteit of tekortschieten ontwikkelen, uitgeput raken doordat je alles doet in de hoop je baby tevreden te houden… Zelfs vijandige gevoelens naar de baby zelf komen voor bij moeders. Ook kun je afstandelijk worden en vandaaruit je baby veel te vroeg loslaten en niet goed een hechtingsband opbouwen.

    Structurele verandering in je leven
    Herken je een van de hierboven beschreven, of andere gevoelens bij jezelf? Heb compassie met jezelf in het besef dat deze gevoelens het gevolg zijn van een beschermingsmechanisme dat jij ook echt nodig hebt gehad. Je bent zelf ook ooit dat kwetsbare, afhankelijke baby’tje geweest. Schroom niet hulp te zoeken.

    De PRI-methode kan je helpen je te herkennen wanneer je afweren actief zijn en reikt je handvatten aan ermee aan de slag te gaan. Hierdoor kun je structureel verandering in je leven en je ervaring van het moederschap aanbrengen. Dit onderscheidt PRI van de goede tips en adviezen die je van anderen krijgt, hoe waardevol die ook zijn. Je leert te vertrouwen op je innerlijke kompas, dat weet wat goed voor jou en je baby is. Je kunt dit instrument telkens toepassen wanneer dat nodig is, zodat je het leven en het moederschap steeds meer als onbelast kunt ervaren.

    Ervaringsdeskundige
    Nadat ik een PRI-traject gevolgd had, toen mijn jongste kind 1,5 jaar oud was, ben ik in 2009 (mijn tweede kind was toen 3 jaar), als psycholoog de opleiding tot PRI-therapeut gaan volgen bij Ingeborg Bosch. Op weg zijnde naar certificering tot PRI-therapeut bied ik als psycholoog in mijn praktijk deze methode aan. Ik beschouw mijzelf als ervaringsdeskundige op het gebied van het toepassen van deze methode op mijn eigen leven. Bewust moederschap, begeleiden van kinderen met autisme en beelddenken, liefdevol scheiden en co-ouderschap zijn daarin speerpunten. Mijn hart gaat uit naar jou als toekomstige of jonge moeder, om je te kunnen begeleiden naar het ervaren van meer vreugde, ontspanning, onbelast zijn en je competent voelen in het moederschap. Neem gerust contact met mij op voor meer informatie.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply