Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Moederschap
  Rate this post

  Ik vind het heerlijk, moeder zijn. Ik ben trots op mijn drie kanjers: een zoon van 20, een dochter van bijna 18 en een zoon van 12. Gelukkig zijn ze niet perfect, maar ze zijn in staat om van hun fouten te leren. Dat is waar ik heel trots op ben. Net als ik, met mijn 49 jaar, ook nog steeds elke dag leer, zowel van hen als van mijn omgeving en alles wat mijn pad kruist.

  Alles is bespreekbaar, niets is gek, raar of ongemakkelijk. Voor ieder probleem proberen we een oplossing te vinden. Ieder kind heeft zo zijn of haar eigen ding waar hij of zij tegenaan loopt en dat is oké. Het is echt niet altijd rozengeur en maneschijn.

  Ze nemen niet altijd alles als vanzelfsprekend aan gelukkig, maar soms zou het wel gemakkelijk zijn, hahaha. Ik blijf ook niet altijd rustig hoor. Ik verhef weleens mijn stem en ik heb ook even mijn ’time out’ nodig. Maar zaken moeten wel uitgesproken worden, het liefst op dezelfde dag. Thuis ben ik geen coach maar moeder. Ik vraag me ook weleens af of ik het goed doe. Ik ben soms ook onzeker. Wanneer doe je het goed als ouder? Ik ben van mening dat, als je het met de beste intenties doet en uitlegt waarom je de dingen doet, ziet of voelt zoals je het doet, je al op de goede weg bent.

  Ongeacht de leeftijd mogen mijn kinderen hun mening uitspreken. Ik hoef het er niet mee eens te zijn, maar het is bespreekbaar. Zoals de scheidingen. Dit waren mijn scheidingen, maar helaas krijgen kinderen er ongevraagd genoeg van mee. Ze mogen alles vragen en hun gevoel hierover uitspreken. Dit is voor ons de manier om in contact te blijven en de communicatie open te houden. Ik geef toe: het is lastig om neutraal te blijven als je veel pijn en verdriet hebt, maar het contact met de andere ouder vind ik ook belangrijk. Wat ik dan benadruk is, dat het mijn scheiding is, mijn pijn, mijn verdriet, mijn teleurstelling, en dat ik mezelf af en toe uit door een traan, boosheid of verdriet. Mijn kinderen mogen met me meeleven, maar ze mogen er niet hun probleem van maken. Hun contact met hun vader mag hier niet onder lijden.

  We zijn met z’n vieren heel hecht. We supporten elkaar om betere versies van onszelf te zijn. Ja, ik ben dankbaar dat ik moeder mag zijn, met alle gektes, leuke en minder leuke momenten, die erbij horen.

  Omira Schoop

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply