Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Ik MOET mijn stukje gaan schrijven…

  Wij gebruiken vaak het woord ‘moeten’. Een paar voorbeelden: ‘ik moet afvallen’, ‘ik moet naar mijn vriendin toe’, ‘ik moet op de kleinkinderen passen’, ‘ik moet aardiger zijn’, ‘het kerstdiner moet perfect zijn.’ En nog twee waar ik een lach niet bij kon onderdrukken: ‘ik moet naar mindfulness’ en ‘ik moet ontspannen – ik zet het in mijn agenda.’

  Het woord ‘moeten’ is eigenlijk een schadelijk woord; zeker als je het onbewust en (te) vaak gebruikt. Je gebruikt het woord vooral als je tegen iets opziet, als je ergens geen zin in hebt, als je iets niet goed kunt enzovoort. Het is goed om je te bedenken dat je jezelf blokkeert met het woord ‘moeten’ en daarmee weerstand bij jezelf oproept. Dat gebeurt automatisch.

  Je activeert door het woord ‘moeten’ allerlei innerlijke obstakels, zodat wat je wilt onnodig moeilijk, lastig en zwaar wordt gemaakt. Je kunt niet meer helder zien wat je werkelijk te doen staat. Je maakt iets zwaarder dan het in werkelijkheid is. Het gebruik van ‘moeten’ beïnvloedt je gedachten, je gevoel en je gedrag.

  Vervang het woord ‘moeten’ door ‘willen’ en kijk en voel eens welk effect dat heeft op jou heeft. Je neemt daardoor eigen verantwoordelijkheid en je doet het niet omdat iemand of iets je dat heeft opgelegd. Je doet iets omdat jij het wilt en dat geeft vrijheid.

  Toen ik bij mezelf het woord ‘moeten’ had omgebogen naar ‘Ik wil dit weekend een leuk artikel schrijven en inleveren bij de redactie waar je als lezer iets aan hebt’, ben ik achter mijn laptop gaan zitten en heb ik met veel plezier dit artikel geschreven. Als je er vragen over hebt, neem dan contact met me op.

  – Jan Moes

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply