Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Het moment dat afscheid nemen onvermijdelijk is

  Als een dierbare overlijdt, neem je afscheid van de mens die hij of zij was. Wat gelukkig nooit verdwijnt, zijn de herinneringen die je overhoudt en de liefde die voelbaar blijft in je hart. Een tijdje geleden maakte ik een uitvaart mee van een jonge moeder die een dochtertje van 2 jaar achterliet. De moeder was ongeneeslijk ziek en wist dat haar einde naderde. Ondanks dat dit natuurlijk een vreselijk vooruitzicht was, was het fijn dat zij samen met haar partner en dochtertje de uitvaart precies zo kon voorbereiden als zij dat graag wilden.

  Ik ben toen een aantal keren bij de familie langs geweest om hun wensen duidelijk te krijgen en hen te helpen met allerlei praktische en emotionele beslissingen rondom de komende uitvaart. De familie vond het belangrijk dat hun dochtertje later de herinneringen aan haar moeder en de uitvaart levend kon houden. Daarom heeft de moeder een herinneringendoos gemaakt met daarin spulletjes met een speciale betekenis en een aantal brieven voor haar ­dochtertje voor later. Ook hebben zij een video-opname van de uitvaart laten maken door een professional. Een prachtige en waardevolle herinnering.

  Vlinders en ballonnen
  Om van een uitvaart een mooi en persoonlijk afscheid te maken, is er veel mogelijk. Ik denk hier graag met de familie over mee. Kinderen kunnen de kist van hun moeder beschilderen met alles wat zij maar mooi vinden. Ook tijdens de uitvaart vinden kinderen het vaak fijn als zij een taak hebben in het geheel. Ze mogen een kaarsje bij mama neerzetten of ballonnen of vlinders loslaten. Iets oudere kinderen kunnen een verhaaltje of gedichtje voorlezen. En zo zijn er nog tal van andere mooie dingen te bedenken. Niks moet en alles is mogelijk. In overleg met de ouders laat ik de kinderen hier over meedenken. Dit geeft ze een nuttig en betrokken gevoel in een tijd die voor hen heftig en verwarrend is.

  Emoties mogen
  ‘Komt mama nog terug of blijft ze onder de grond?’, ‘Wat is cremeren?’. Kinderen kunnen allerlei vragen hebben rondom het afscheid van hun moeder. Ik ervaar dat het voor kinderen prettig is als zij een eerlijk antwoord krijgen op hun vragen. Soms zijn die antwoorden confronterend, maar een kind kan meer hebben dan je denkt. Draai je als ouder om het antwoord heen, dan voelt een kind dat haarfijn aan. Datzelfde geldt voor het tonen van je emoties. Natuurlijk is er verdriet en zijn er tranen. Die hoef je niet te verbergen. De hele situatie is al naar; voor kinderen is het dan fijn dat het allemaal niet nóg ingewikkelder wordt.

  Warme nazorg
  Ook na een uitvaart sta ik voor de familie klaar om deze emotionele dag nog eens door te nemen. Veel mensen vinden dit prettig en soms kom ik dan meerdere keren langs. Dit helpt bij de verdere verwerking en dit doe ik dan ook met veel liefde en aandacht.
  – Joyce Nijholt

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply