Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Mondzorg in alle levensfasen

  Iedereen wil graag een gezonde en frisse mond. Het liefst zonder gaatjes en ­tandvleesontstekingen. Je kunt problemen voorkomen door een goede ­mondzorg. Een bezoek aan de mondhygiëniste is belangrijk in alle levensfasen!

  Peuters
  Je zou het in eerste instantie niet denken, maar toch is het belangrijk dat peuters een bezoek brengen aan de mondhygiënist. Het is voor kinderen namelijk bedoeld als kennismaking. Waar het voor volwassenen als vanzelfsprekend is, is het voor kinderen een belevenis die veel indruk kan maken. Als een kind op een aangename manier kennis kan maken, zal een bezoek aan de mondhygiënist later behoren tot een vanzelfsprekende verzorging.

  Schoolkind
  De basisschoolleeftijd staat in het teken van leren, zo ook het leren jezelf te verzorgen. Daarbij hoort het verzorgen van het gebit. Kinderen leren in deze levensfase zelf beslissingen te nemen en keuzes te maken; dus ook of ze wel of niet hun tanden willen poetsen! Het zal dan niet makkelijk zijn om je kind iedere keer na te poetsen. Je kunt met behulp van een mondhygiënist voorkomen dat het dagelijks terugkerende poetsritueel een strijd wordt. Een buitenstaander, in dit geval de mondhygiënist, kan een poetsinstructie, advies en begeleiding geven aan zowel het kind als aan de ouder.
  Tijdens de behandeling van de mondhygiënist leren kinderen elektrisch te poetsen en voor een betere motivatie kunnen de kinderen deze elektrische tanden­borstel mee naar huis krijgen.

  Pubers
  Pubers willen graag onafhankelijk worden en lopen nogal tegen de grenzen op van de ouders. Het is je geleerd om tweemaal per dag je tanden te poetsen en je voelt een drang om hier tegenin te gaan. Toch is het heel belangrijk om in deze levensfase aandacht te besteden aan een goede mond­­-
  ver­zorging. Heb je een beugel? Een goede mondhygiëne is tijdens het dragen van een beugel belangrijk! De verzorging vraagt een bepaalde handigheid en de mondhygiënist kan hierin begeleiden en handige tips geven.
  In deze levensfase zijn piercings in de tong, lippen of wangen een populaire manier van zelfexpressie. Wanneer je een mondpiercing hebt, loop je een groter risico op terugtrekkend tandvlees, barstjes in het tandglazuur of een afgebroken stukje tand of kies. Naast een goede mondhygiëne is de verzorging van het sieraad extra belangrijk, want tandplak en tandsteen worden ook op het oppervlak van mondpiercings aangetroffen.

  Jongvolwassenen
  In deze periode maak je grote veranderingen mee: misschien geniet je nog van je studentenleven, maak je al carrière of zit je midden in je zwangerschap. Als je in verwachting bent, maak je meer kans op ontstekingen, ­doordat je hormoonspiegel stijgt. Dit zorgt voor rood en gezwollen tandvlees en bloedingen tijdens het poetsen. Daarnaast kan het onregelmatige leven, roken en bepaalde eetgewoonten voor stress en drukte zorgen die mondproblemen kunnen veroorzaken.

  Dertigplussers
  Je hebt je eigen levensstijl ontwikkeld en je voelt je jong, krachtig en energiek. Je doet aan beweging of sport en probeert zo gezond mogelijk te leven. Bij gezond leven hoort ook een gezonde mond. Een gezond gebit en een gezonde mond zijn van groot belang voor je dagelijks functioneren en gezondheid!

  Ouderen
  Je weet dat goede zelfzorg, voldoende beweging en zo lang mogelijk actief blijven, helpen bij het gezond ouder worden. Ouder worden is niet alleen van invloed op je lichaam, maar ook op je gebit. Een gezonde mond bevordert de kwaliteit van leven, dus is het verstandig om naar een mondhygiënist te gaan.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply