Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Mooie benen zonder spataderen

  Ben jij kapper, werk je in een winkel, in de zorg, horeca of op kantoor? Dan heb je een grotere kans op het krijgen van spataderen. Ook erfelijkheid speelt een rol bij het al dan niet krijgen van spataderen. Leeftijd en geslacht hebben hier geen invloed op. Spataderen kunnen bij jonge en oudere mensen voorkomen en zowel bij mannen als vrouwen.

  Zeker in de zomer storen mensen zich aan spataderen. Je trekt een leuk rokje aan of je bent op het strand en je ziet van die ontsierende kronkels op je benen. Dan is het tijd om nu in actie te komen, want als je spataderen wilt laten behandelen, mag je soms zes weken voor tot zes weken na de behandeling niet met je benen in de zon. Voor mooie benen hoef je niet naar een privékliniek om spataderen te laten behandelen. Hiervoor kun je ook terecht in Spijkenisse Medisch Centrum. Daar hebben de chirurgie en dermatologie de handen ineengeslagen. Samen geven die de beste zorg wanneer je last hebt van vervelende zichtbare aderen, verkleurde plekken op je benen en wonden.

  Afspraak en onderzoek
  Voordat je een afspraak maakt, is het verstandig om eerst bij de huisarts langs te gaan voor een verwijsbrief. Vervolgens maak je een afspraak bij de polikliniek flebologie (‘flebologie’ is de medische term voor ‘spataderen’) en krijg je een vragenlijst toegestuurd. Deze vragenlijst neem je ingevuld mee naar je eerste afspraak. Naast het doornemen van de vragenlijst krijg je ook een eerste onderzoek. Dit is een duplex-onderzoek waarbij een echo wordt gemaakt van je been of benen. In een teamoverleg met medisch specialisten en medewerkers van flebologie wordt besproken wat de beste behandeling voor jou is. De medisch specialist neemt vervolgens contact op om het behandelplan af te stemmen. Ook krijg je te horen of het om vergoede of niet-vergoede zorg gaat. Sommige behandelingen krijg je vergoed door de zorgverzekeraar en andere niet. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) heeft hiervoor regels opgesteld. Het is verstandig om bij je zorgverzekeraar na te vragen of de behandeling vergoed wordt, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Als je je benen wilt laten behandelen, krijg je van de polikliniekassistente folders over jouw behandeling toegestuurd en je afspraken.

  En dan?
  Afhankelijk van het soort behandeling krijg je al dan niet een plaatselijke verdoving. In alle gevallen kun je direct na de behandeling naar huis. Na de behandeling krijg je een steunkous of therapeutische elastische kous (TEK) aan. Dit is afhankelijk van de behandeling. Hoe lang je deze moet dragen, varieert tussen de 2 dagen en 2 weken.

  Klachten bij spataderen

  De klachten lopen uiteen en soms worden ze niet eens in verband gebracht met zichtbare dikke aderen.
  – Dikke enkels kunnen het gevolg zijn van spataderen, ook al zijn deze niet zichtbaar.
  – Onrustige benen bij het in slaap vallen
  – Kramp in de kuiten
  – Klachten aan de benen door lang staan of slenteren door de stad

  Tips om de kans op spataderen te verkleinen

  – Leg je benen niet over elkaar tijdens het zitten
  – Trek reiskousen of korte steunkousen aan bij een lange reis (vliegtuig of auto)
  – Streef een gezond gewicht na

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply