Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Mooie voeten ondanks ziekte

  Kankerpatiënten en patiënten die de vreselijke ziekte overleven, bezoeken statistisch gezien vaker de huisarts, ook met voetklachten. De voetklachten ontstaan bijvoorbeeld als bijwerking van chemotherapie (ook wel cytostatica) of omdat de gezwellen (goedaardig of kwaadaardig) in de voeten zitten of zaten.

  Chemotherapie heeft ook invloed op niet-aangetast weefsel. Een bekende uiting daarvan is haaruitval, maar ook opgezwollen handen en voeten (soms met blaren) en pijnlijke huidontstekingen rond de enkels zijn mogelijke bijwerkingen. Andere problemen zijn nagelafwijkingen, waarbij de vorm, kleur en structuur van de nagel verandert of de nagel zelfs helemaal verdwijnt. Ook kan het geneesmiddel buiten de bloedvaten in weefsel terechtkomen en daar voor bijvoorbeeld huidontstekingen of blaren zorgen.

  Behandelplan
  Als medisch pedicure, met een specialisatie in Oncologische Voetzorg (OVV), weet Tjikke Krijgsman wat kanker doet met het lichaam en wat de gevolgen van de behandeling zijn. Met die kennis kan Tjikke een veilig en doelgericht behandelplan voor jou opstellen en dit afstemmen met de behandelend arts.

  Over Tjikke Krijgsman
  Iedereen met voeten is bij Tjikke Krijgsman aan het juiste adres. Tjikke Krijgsman begon als ‘basispedicure’, maar heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd tot Medisch Pedicure (met Branche- én VAK-diploma). Dat betekent dat ze naast gewone voetzorg ook voetzorg doet voor mensen met bijvoorbeeld kanker, diabetes en reuma. Hun voeten hebben de speciale aandacht nodig die gediplomeerd en geregistreerd Medisch Pedicure Tjikke Krijgsman kan geven. Met een goede beheersing van de specialistische technieken vergroot Tjikke de behandelmogelijkheden van complexe voet- en nagelproblemen om bijvoorbeeld amputaties te voorkomen. Tjikke is lid van ProVoet, Stipezo en de NMMV. De NMMV (Nederlandse Maatschappij voor Medische VoetzorgVerleners) is aangesloten bij de NVvO (Nederlandse Vereniging voor Oncologie). Zie voor meer informatie www.nvvoncologie.nl.

  Wat is een OVV?
  Een Oncologisch Voetzorgverlener (OVV) is een voetprofessional met minimaal 5 jaar ervaring. De OVV heeft tijdens de opleiding verschillende stages gelopen, in onder andere ziekenhuis, inloophuis en hospice. De OVV is zich bewust van het mentale aspect dat kanker met zich meebrengt en gaat hier op pro­fessionele en vertrouwelijke wijze mee om. Een OVV is opgeleid om voeten te screenen, bijwerking­en van behandelingen te herkennen, de voeten te verzorgen – mits de situatie dat toelaat – en bevindingen terug te koppelen aan het oncologisch behandelteam. Een OVV kan ook preventieve maatregelen nemen, zodat eventuele klachten voorkomen kunnen worden.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply