Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Na 50 jaar huwelijk wil ik alleen verder’
  Rate this post

  Ik ben met mijn man getrouwd toen ik 25 was, hij was 26 jaar. Tegenwoordig vinden mensen het vroeg, maar in onze tijd waren we al best oud. Onlangs hebben we ons 50-jarige huwelijk gevierd. Het was een bijzondere dag en ik heb ervan genoten, maar of we echt de liefde gevierd hebben? Ik denk het niet. Al jaren zie ik mijn man meer als een goede vriend en sinds ons pensioen, liepen de irritaties vaak hoog op. Na al die jaren zaten we ineens weer constant op elkaars lip en steeds vaker moest ik toegeven dat ik daar helemaal niet gelukkig van werd.

  Toen onze zoon na vijf jaar huwelijk ging scheiden van zijn vrouw, zette me dat aan het denken. In de tijd dat ik met mijn man trouwde, was een huwelijk nog voor het leven. ‘Tot de dood ons scheidt’. Tegenwoordig is dat allemaal heel anders. Ik ben nu 75 jaar en op een paar kwaaltjes na fit en gezond. Met een beetje geluk heb ik nog minstens tien jaar. Waarom zou ik dan niet voor mezelf kiezen? Wie weet wat de wereld mij nog te bieden heeft?

  Na een lang en emotioneel gesprek met mijn man kwam het hoge woord eruit. Hij dacht ook al lange tijd aan scheiden. Dat deed natuurlijk best pijn, maar eigenlijk was het fijn dat we eindelijk weer eens op één lijn zaten. Nu we de scheiding definitief moeten maken, zitten we met veel vragen. Wat heeft een scheiding op onze leeftijd voor consequenties voor ons pensioen, de koopwoning, ons spaargeld? We hebben ruim 50 jaar samen een leven opgebouwd, wat is er nu voor nodig om het op een goede manier af te wikkelen?

  – Marga (75)

  Expert aan het woord
  ‘Hoewel ik me kan voorstellen dat het op latere leeftijd nog moeilijker is om de stap te nemen, is scheiden ook dan soms beter. Wat veel aandacht verdient, is de verdeling van het pensioen. Tijdens mediation bespreek ik de mogelijkheden voor het afwikkelen hiervan en het is zaak dat jullie een keuze maken uit één van de mogelijkheden. In de huidige pensioenwet is alles met betrekking tot het pensioen vastgelegd. Zo staat onder andere beschreven dat ex-partners bij een scheiding recht hebben op de helft van het opgebouwde pensioen ten tijde van het huwelijk. Tijdens mediation gaan we hierover in gesprek en geef ik jullie de nodige informatie over het vastleggen en uitvoeren van de gemaakte afspraken. Naast afspraken over het ouderdomspensioen, worden ook afspraken gemaakt over onder andere het opgebouwde partnerpensioen, de verdeling van de bankrekening en een eventuele koopwoning. De afwikkeling van de scheiding kan erg intimiderend lijken en misschien zelfs een reden zijn om het uit te stellen, maar met de juiste begeleiding kan het, ook op latere leeftijd, goed geregeld worden.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply