Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Naar een gezonde leefstijl
  Rate this post

  Patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten worden in het Ikazia Ziekenhuis centraal gescreend en behandeld in het Vaatcentrum.

  Martie de Groot werkt als verpleegkundig specialist vasculaire geneeskunde op de polikliniek Interne Geneeskunde. Ze screent patiënten met een (extra) verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Wanneer blijkt dat een patiënt één of meer risicofactoren, zoals een hoge bloeddruk of hoog cholesterol heeft, zal Martie deze preventief behandelen. Een preventieve behandeling bestaat naast eventuele medicijnen (bloedverdunners, cholesterol- en/of bloeddrukverlagende middelen) uit het geven van passende informatie over een gezonde leefstijl.

  Gezonde leefstijl
  Martie: ‘Een gezonde leefstijl kan de kans op vaataandoeningen verminderen. Door iedere dag te wandelen of te fietsen, een gezond lichaamsgewicht na te streven en een daarbij horend voedingspatroon te ontwikkelen, kan de kans op hart- en vaatziekten worden verkleind. Natuurlijk hoort daar stoppen met roken bij.’

  Tijd en aandacht
  Op het spreekuur komen vooral patiënten uit het ziekenhuis met slagaderverkalking, zoals ‘etalagebenen’, of na een TIA of beroerte wanneer de bloeddruk of het cholesterol te hoog blijft. ‘Voor een eerste gesprek trek ik ongeveer een half uur tot drie kwartier uit. Dat is redelijk lang, maar op die manier kan ik iedere patiënt voldoende aandacht geven. Rokers krijgen altijd een stop-advies en uitleg waarom stoppen met roken zo belangrijk is. Heeft de patiënt een goede motivatie, dan kan deze worden verwezen naar de stop-met-roken-polikliniek van de longartsen. Sommige patiënten komen na één of drie maanden terug voor controle; andere patiënten worden na het instellen door de huisarts overgenomen en daar verder gecontroleerd.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply