Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Naar de tandarts gaan is niet genoeg

  Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden. Die uitdrukking kennen we allemaal. Maar wist je dat je tijdens een steeds verder uitbreidende ontsteking in je mond geen pijn hoeft te lijden? Daar voel je vaak helemaal niets van…

  Een tandvleesontsteking breidt zich geregeld uit zonder pijnklachten, terwijl de gevolgen ernstig kunnen zijn. Het is daarom belangrijk om je gebit te laten controleren, zodat eventuele problemen direct aangepakt kunnen worden. Een mondhygiënist kan jou helpen om problemen te voorkomen. Als jij ieder half jaar langs de mondhygiënist gaat, hoef jij je gelukkig geen zorgen te maken.

  Gingivitis
  Een ander woord voor ontstoken tandvlees is ‘gingivitis’. Je kunt ontstoken tandvlees herkennen aan een rode kleur en het bloedt sneller bij bijvoorbeeld tandenpoetsen. Het tandvlees kan er ook wat gezwollen uitzien. Er kunnen verschillende oorzaken zijn van gingivitis. Denk daarbij aan verschillende bacteriën en tandplak. Welke bacteriën bij jou voor problemen zorgen, kan mondhygiëniste Gabriëlle Salet voor jou uitzoeken door middel van een bacterieel onderzoek. Ter preventie van ontstoken tandvlees kun je ook bij haar terecht. Gabriëlle geeft jou graag reinigings­instructies. Heb jij een hart- en vaatziekte of diabetes, óf ben je zwanger? Uit onafhankelijk onderzoek is gebleken dat je dan extra goed op jouw tandvlees moet letten. Ontstoken tandvlees herstelt bijvoorbeeld minder gemakkelijk en kan verschillende complicaties tot gevolg hebben. In een ernstig geval kan ontstoken tandvlees bij een zwangere vrouw tot een vroeggeboorte leiden.

  Parodontitis
  Een ander woord voor een vergevorderde tandvleesontsteking is parodontitis. Gingivitis kan zich uitbreiden tot het kaakbot dat onder de tandvleesrand ligt. Zorg er dus voor dat je met gingivitis naar een mondhygiënist gaat, voordat je last krijgt van parodontitis. Je denkt misschien dat je parodontitis gemakkelijk opmerkt door bijvoorbeeld pijn, maar toch geeft dit zelden pijnklachten. Een vieze smaak, slechte adem en terugtrekkend tandvlees kan al op parodontitis wijzen. Laat dit in geval van twijfel dus altijd controleren. Als je er niets aan doet, kunnen tanden en kiezen erg gevoelig worden. Als het kaakbot eenmaal aangetast is, kan dit zich niet meer herstellen. Uiteindelijk zullen tanden en kiezen losraken en uitvallen. Gabriëlle Salet kan jou voor jouw specifieke situatie instrueren over het gebruik van jouw tandenborstel, tandenstokers of bijvoorbeeld ragers.

  Voordelen van de mondhygiënist
  De mondhygiënist heeft verschillende voordelen ten opzichte van de tandarts. Een tandarts helpt jou om een probleem op te lossen, zoals een gaatje. Een mond­hygiënist neemt de tijd om jou te leren hoe je problemen voorkomt, door bijvoorbeeld poetsinstructies te geven. Ook kan een mondhygiënist je adviseren over verschillende producten en waar je die het beste kunt kopen. Als jij je gebit laat controleren bij de tandarts en er moet regel­matig wat gebeuren, dan is het geen overbodige luxe om de mondhygiënist te raadplegen. Bacteriën in de mond kunnen besmettelijk zijn en overgedragen worden op anderen. Vele jongeren hebben last van terugkerende gaatjes. Zij kunnen baat hebben bij de hulp van een mond­hygiënist. Maar ook als je een (gedeeltelijke) gebitsprothese draagt kan hulp bij het onderhoud goed van pas komen. Ook kun je hulp krijgen bij het reinigen van gebitsimplantaten. De tandarts zorgt voor genezing, maar de mondhygiënist helpt jou om klachten te voorkomen. En voorkomen is beter dan… juist: genezen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply