Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Nederland kent steeds meer vrouwelijke ondernemers
  Rate this post

  Begin 2020 telt Nederland 144.961 vrouwelijke ondernemers meer dan in 2015. Het totaal komt hierdoor op 637.303. Dit is een groei van maar liefst 29% en vrouwen maken hierdoor 34% van het totaal aantal ondernemers in Nederland uit. Dit blijkt uit cijfers van de KvK. Vooral in stedelijke provincies zoals Noord-Holland en Zuid-Holland zet deze ontwikkeling zich het hardst voort. Het minst hard is die groei in Limburg, Friesland en Drenthe.

  Vooral jonge onderneemsters
  De sterkste groei (42%) is te zien onder jonge onderneemsters (tot 34 jaar). Steeds meer leerlingen en studenten komen vroeg in aanraking met het ondernemerschap. Niet alleen op de Universiteit en de Hogescholen maar ook op de middelbare scholen wordt er steeds meer aandacht besteed aan ondernemerschap. Met het internet en het toenemende aantal online verdienmodellen is het dan ook niet gek dat de hardst groeiende branche onder jonge onderneemsters communicatie en grafisch ontwerp is. De KvK weet verder te melden dat steeds meer studentes hun bedrijf opstarten tijdens de afstudeerfase. Zij studeren als het ware af binnen hun eigen bedrijf. Vaak gaat het in deze fase om bijverdiensten maar steeds vaker groeien de bedrijven uit tot ondernemingen die voor het hoofdinkomen zorgen. Ook leaseplatform zakelijkleasen.nl geeft aan dat zij steeds meer aanvragen zien binnenkomen voor een zakelijke leaseauto vanuit jonge onderneemsters.

  Niet alle zelfstandigen kiezen bewust voor ondernemen
  Niet alle vrouwelijke zzp’ers hebben er echter voor gekozen om zelfstandige te zijn. In de top 3 sterkst groeiende branches zijn namelijk ook callcenters en verzorgingstehuizen te vinden. Waar het 5 jaar geleden nog heel normaal was om in vaste loondienst te zijn binnen deze branches nemen de meeste bedrijven in deze sector voornamelijk zzp’ers aan. Nederland telt ongeveer 135.000 zorgprofessionals waarbij het dienstverband eigenlijk meer op loondienst lijkt dan een zzp constructie. Hiermee beperken zorginstanties hun eigen risico wat volgens Minister de Jonge van volksgezondheid, welzijn en sport niet altijd een wenselijke situatie is.

  Onduidelijkheid over de groei in 2020
  Het aantal onderneming in Nederland is voor het eerst in de historie boven de 2 miljoen gestegen. Of dit zo blijft is echter nog de vraag. Door het coronavirus zijn veel sectoren financieel hard getroffen. Waar er dagelijks gemiddeld ongeveer 20 faillissementen zijn sinds 2017 zit Nederland de laatste dagen (sinds 17 maart) op meer dan het dubbele aantal faillissementen. Ondernemers die een nieuw bedrijf willen starten zullen in deze fase twee keer nadenken of dit daar wel de beste periode voor is. Omdat het onduidelijk is hoe lang deze situatie zich voortzet is het moeilijk te zeggen of het aantal vrouwelijke ondernemers opnieuw zal stijgen. Wel is er vanuit de overheid een noodpakket van 10 tot 20 miljard in het leven geroepen om ondernemingen te helpen in de huidige financiële crisis. Dit pakket zal echter pas over enkele weken beschikbaar zijn.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply