Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Neem afscheid op je eigen manier

  Het is belangrijk om afscheid te nemen van jouw dierbare op een manier die bij jou past. Pien Gouka van Monuta Pien Gouka ondersteunt jou hierbij graag. Pien: ‘Ik moedig mensen aan om hun eigen wensen en ideeën uit te voeren die passen bij hoe hun dierbare was, ook al zijn die misschien ‘anders’ of ‘vreemd’.’

  ‘Als ik bij een gezin arriveer waarbij net een dierbare is overleden, begin ik altijd met vragen naar wat er gebeurd is. Is er bijvoorbeeld sprake van ziekte of kwam het ­onverwachts? Ik ga op zoek naar het achterliggende verhaal, zodat ik weet hoe de nabestaanden erin staan. In sommige gevallen kan het overlijden – heel cru gezegd – ook een ‘opluchting’ zijn: mensen zijn al heel lang ziek geweest en hebben gestreden, terwijl de familie ­machteloos toekeek. Ook sta ik er uitgebreid bij stil wie de persoon was en informeer ik of de nabestaanden al een idee hebben over hoe de uitvaart eruit mag komen te zien. Pas in de laatste 5 minuten pak ik de laptop erbij om het administratieve gedeelte te regelen. Dat is wel zo persoonlijk. In de dagen na het eerste gesprek onderhoud ik nauw contact met de familie. Ik kom bijvoorbeeld langs om de rouwkaarten te brengen en om te overleggen over hoe de dienst mag worden ingevuld. Ik ben altijd voor hen te bereiken: ze mogen me bellen, appen, mailen. Ik laat hen niet zomaar los. Ook na de uitvaart onderhoud ik contact en wil ik horen hoe het gaat.’

  Eigen afscheid
  ‘Wat ik mensen wil meegeven, is dat zij afscheid mogen nemen op de manier waarop zij dat willen. Mensen zijn vaak geneigd om in kaders te denken, vragen zich af wat normaal is en wat ‘wel’ en ‘niet’ mag. Ik moedig hen juist aan om hun eigen wensen en ideeën uit te voeren die passen bij hoe hun dierbare was, ook al zijn die misschien wat anders of vreemd. Of ik daar voorbeelden van heb? Wel meerdere! Ik begeleidde eens de uitvaart van een man die van beroep vrachtwagenchauffeur was. In die stoet richting het crematorium reden er twee vrachtwagens mee. Ook tijdens de dienst kregen ze een prominente plek. Zat iemand in een koor, dan zet ik rustig een groot koor in de aula dat live een aantal nummers ten gehore brengt. Hetzelfde geldt voor een heel orkest. Maar de dienst beginnen met heel hard Deep Purple uit de speakers of sushi aanbieden in plaats van cake zijn ook zulke voorbeelden.’

  Over Monuta Pien Gouka
  Pien: ‘Open, eerlijk en meelevend: dat zijn mijn kernwaarden als uitvaartverzorger. Samen met jou kijken we naar wat er mogelijk is en wat je wensen zijn. Het verdriet kan ik niet wegnemen, maar we kunnen het afscheid wel zo vormgeven dat je het een plek kunt geven. Iedereen kan voor een uitvaart in de omgeving Dronten en de Noordoostpolder bij mij terecht. Dat is in het geval wanneer je een uitvaart­verzekering hebt, maar ook wanneer je niet of elders verzekerd bent. De uitvaartbekostiging doe je persoonlijk of via je verzekering, maar in alle gevallen ben je vrij in je keuze voor je uitvaartverzorger.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply