Rate this post
 • Neem afscheid van die storende vlekjes en plekjes
  Rate this post

  Het is weer zomer. Heerlijk! Ook al geeft de thermometer niet iedere dag tropische temperaturen aan, toch krijgt je huid veel zon te verwerken. Vooral door die blote jurkjes en shirtjes waar jij graag in loopt. Nu er minder huid bedekt is, vallen ineens ook allerlei storende plekjes en vlekjes op die er vorig jaar nog niet zaten. Daar wil je het liefst zo snel mogelijk weer vanaf!

  Die officiële naam voor die bruine vlekjes is lentigo solaris, maar in de volksmond worden ze ook wel ‘ouderdomsvlekken’ genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn het vlekjes die op latere leeftijd, vanaf een jaar of 40, kunnen voorkomen op je huid. Ze ontstaan vaak op delen van het lichaam die meer in de zon komen, zoals handen, voeten, benen, gezicht en decolleté. Daarom worden deze vlekken ook wel ‘zonnevlekken’ genoemd. De huid heeft zich daar vaak moeten beschermen tegen de zon en wat er dan gebeurt, is dat er meer pigment aangemaakt wordt en er een donkere vlek ontstaat.

  Behandeling
  ‘Afhankelijk van de grootte en diepte van de plek kan ik deze met een glycolzuurpeeling of coagulatie behandelen’, legt huidtherapeute Manon Verkerk uit. ‘Bij een glycolzuurpeeling wordt de bovenste laag van de huid, de hoornlaag, dunner gemaakt. Door vervelling verdwijnt die laagje uiteindelijk en is de ouderdomsvlek verdwenen of vervaagt. Het kan ook zijn dat er voor coagulatie gekozen wordt. Hierbij brand ik het plekje met een klein naaldje, door middel van stroom, weg.’

  Zon verstandig
  Je kunt er zelf wat aan doen om het ontstaan van ouderdomsvlekken zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Zorg in ieder geval dat je niet verbrandt door je verschillende keren per dag, het liefst iedere twee uur, met een goede zonnebrandmiddel met een SPF van 15 tot 30 in te smeren. Tussen 12.00 en 15.00 uur doe je er verstandig aan om helemaal uit de zon te blijven omdat de zonkracht dan het sterkst is.

  Andere onregelmatigheden op de huid
  Naast de ouderdomsvlekken zijn er ook andere onregelmatigheden van je huid die cosmetisch storend kunnen zijn:
  • ouderdomswratten
  • fibromen (steelwratjes)

  Ouderdomswratten zijn onschuldige plekjes die ruw aanvoelen en er wratachtig uitzien. Fibromen (steelwratjes) zijn uitstulpinkjes op de huid die huidkleurig of iets gepigmenteerd kunnen zijn. Vaak ontstaan deze steelwratjes op plekken waar veel wrijving is op de huid. Bijvoorbeeld onder de oksel, in de liezen of hals of onder de borsten, maar er kan ook een erfelijke factor meespelen. ‘Zowel de ouderdomswratten als de steelwratjes zijn onschuldig en goed te behandelen door middel van coagulatie’, stelt Manon gerust. ‘Het beste is om ze te behandelen als ze nog heel klein zijn, dan is de genezing ook mooier. Stel je bezoek aan de huidtherapeut daarom ook niet te lang uit.’

   

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply