Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Neem de regie in eigen hand!
  Rate this post

  In mijn leven ervaar ik, net zoals iedereen, pieken en dalen. Mooie en minder mooie momenten. De mooie momenten hou je het liefst voor altijd vast, terwijl je de minder mooie momenten liever achter je laat. Maar juist die momenten heb ik ­ervaren als leermomenten. Waarom gebeurde dat, wat voelde ik daarbij, wat deed het met mij? Hoe kan ik het anders doen?

  Soms raakte ik in de put of trapte ik in een valkuil. Dan merkte ik dat ik anders was; meer emotioneel. Dat deed veel met mij. Maar het maakte mij wel sterker, en ik putte er energie uit. Het heeft mij gevormd tot wie ik nu ben. Ik heb daardoor ook geleerd om mijn kernkwaliteiten en valkuilen beter te leren herkennen.
  Mijn kernkwaliteiten blijken toch heel belangrijke positieve eigenschappen te zijn; eigenschappen die tot de kern behoren van wie ik ben. Voorbeelden zijn mijn inlevingsvermogen, ordelijkheid, zorgzaamheid, spontaniteit / assertiviteit, rust en zelfvertrouwen.
  Dan nu mijn grootste valkuil: doorschieten in een specifieke kernkwaliteit. Ik ben bijvoorbeeld vaak zelfverzekerd, wat kan doorslaan in zelfoverschatting of arrogantie. Zoiets van ‘ik kan het wel’, ‘ik doe het wel even’, ‘het lukt wel’. Hoogmoed dus. Dan wordt het tijd voor de uitdaging om ­bescheiden te blijven: de positief tegenovergestelde kwaliteit van mijn valkuil. Door voor deze uitdaging te kiezen, probeer ik te voorkomen dat ik in de valkuil terechtkom.

  En dan heb ik, net als iedereen, ook nog een ‘allergie’. Mijn allergie van zelfverzekerdheid is middelmatigheid. Maar middelmatigheid is saai. De wereld zit vol met middelmatigheid. Niet alleen is het voorspelbaar, het haalt ook alle passie uit mijn leven. Het biedt mij wel stabiliteit, ­veiligheid en rust. Maar er gebeuren weinig onverwachte dingen. ­Middelmatigheid is voor veel mensen een doel op zich, maar voor mij juist een probleem. Daarom verlos ik mij regelmatig van deze allergie. Middelmatigheid staat namelijk in de weg van wat ik wil: een uitdagend, krachtig leven!

  Mijn kennis over interpersoonlijke competentieontwikkeling zet ik nu in om anderen te helpen. Je gaat aan de slag met jezelf en met mede-cursisten om te analyseren wat er effectiever en beter kan. Met welke kwaliteiten, talenten en aspiraties weet jij jouw ongebruikte potentieel te ontsluiten? Je leert jezelf te presenteren, feedback te ontvangen en te geven. Je werkt aan meer koersgevoel, krijgt regie over jouw leven, je kunt jouw overtuigingskracht inzetten op anderen, leert complimenten te geven, maar ook te ontvangen. Hoe moeilijk is dat? Je werkt aan zelfreflectie om je goed voor te bereiden op een belangrijke verandering of op komende onzekerheden.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply