Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
  • Neurofeedback pakt problemen aan
    4/4 - (1 stemmen)

    Heeft je kind te maken met aandachtsproblematiek? Handelt het impulsief of is het hyperactief? Is er sprake van AD(H)D? Dan is er sprake van een dis­balans in de hersenactiviteit. Met neurofeedback zijn de hersenen van je kind weer in balans te brengen.

    Neurofeedback is erop gericht om een verandering in het brein aan te brengen, zodat bepaalde processen in gang worden gezet die ervoor zorgen dat het kind beter functioneert. Voor deze methode werkt neuroCare clinics samen met het onderzoekinstituut Brainclinics.

    Elk traject wordt voorafgegaan door een intakegesprek, waarbij het kind en de ouder(s) de problematiek bespreken met orthopedagoog en neurofeedbackspecialist Vera Kruiver van neuroCare clinics. De mogelijke oorzaken van de klachten worden besproken. Ook de school van het kind wordt bij de aanpak betrokken: die vult een vragenlijst in. Vervolgens wordt een EEG-scan uitgevoerd, die informatie geeft over de hersenactiviteit. Ook worden er neuropsychologische testen afgenomen. Het kind krijgt na de intake voor een week een Actiwatch mee. Dit horloge meet de slaapefficiëntie. Op basis van de uitkomsten van de onderzoeken wordt een rapport opgesteld en besproken in een multidisciplinair team. Daarna kan neurofeedback worden geadviseerd, eventueel in combinatie met een andere therapie.

    Neurofeedback
    Bij neurofeedback registreren sensoren op het hoofd van het kind informatie over de hersengolven, terwijl het kind naar muziek luistert en naar een beeldscherm kijkt. Deze informatie wordt teruggekoppeld naar de hersenen, door feedback (korte onderbrekingen) in beeld en geluid. Niet moeilijk of pijnlijk, maar juist leuk en ontspannend. Neurofeedback optimaliseert de hersenfuncties. De balans tussen verschillende hersengolven en de samenwerking tussen beide hersenhelften wordt verbeterd. Dit resulteert bij kinderen bijvoorbeeld in een verbeterde concentratie, AD(H)D-problematiek die hanteerbaar wordt, een kind dat (weer) vrolijk is, een hogere mate van inzet en hogere cijfers op school, meer zelfvertrouwen, betere contacten met leeftijdsgenoten en/of een beter slaappatroon.

    Slaapassessment
    Wat het slaappatroon betreft: de in de inleiding genoemde problematiek kan te maken hebben met een onderliggend slaapprobleem. Daarom maakt een slaapassessment onderdeel uit van het onderzoek. Daarbij houden de ouders een ‘slaapdagboek’ bij, waarin die onder meer zaken bijhouden als het dag- en nachtritme van het kind en eventueel gebruik van medicatie. Neurofeedback kan ook de slaap verbeteren.

    Na zo’n 10 sessies, die twee keer in de week plaatsvinden, wordt er geëvalueerd of er een verbetering in de situatie is opgetreden. Voor een blijvend effect zijn 30 tot 40 sessies nodig. Gemiddeld halen we met een gepersonaliseerde behandeling 75% resultaat. Neurofeedback is er voor iedereen vanaf 6 jaar, en ook voor volwassenen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply