Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
  • Met neurofeedback de stress de baas

    Stress: wie kent het niet? Van oorsprong is het een heel nuttige eigenschap waardoor je onder gevaarlijke of bijzondere omstandigheden beter kunt presteren. Het wordt een ander verhaal wanneer die stress aanhoudt en je lichaam als het ware constant in opperste staat van paraatheid verkeert. Als stress lange tijd aanhoudt en er nauwelijks herstel plaatsvindt, ervaar je op den duur allerlei vervelende klachten zoals een ­opgejaagd gevoel, hoofdpijn, slaapproblemen of depressiviteit.

    Wat het gevolg van stress ook is, het voelt in ieder geval niet goed. Onderzoek heeft uit­gewezen dat je hersenen optimaal functioneren als ze goed tussen verschillende taken kunnen switchen. Bij stress blijkt dit echter niet mogelijk. Je hersenen blijven steeds geconcentreerd op de stressvolle taak, waardoor je blijft stilstaan in je persoonlijke ontwikkeling. Bij stress is zelfs een versnelling van hersenactiviteit te zien, waardoor bepaalde klachten ook verklaard kunnen worden. Met neurofeedback kan deze hersen­activiteit getraind worden totdat het weer op een normaal niveau blijft. Door een uitgebreid (Q)EEG onderzoek kan worden bepaald of neuro­feedback je kan ­helpen en op welke locatie de hersenen ­getraind dienen te worden.
    Een behandeling is volstrekt pijnloos. Je krijgt elektroden op je hoofd geplakt om je hersenactiviteit te meten en op basis daarvan krijg je feedback te zien op een tv-scherm. De neurofeedbacktraining zelf neemt circa dertig minuten in beslag. Meestal wordt naast de concentratie ook aan ontspanning gewerkt. Als de hersenactiviteit normaliseert, kun je merken dat je je minder gejaagd voelt, dat je meer energie hebt, dat het slapen beter gaat en dat het je concentreren gemakkelijker gaat.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply