Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Niemand in de wachtrij
  Rate this post

  Moderne ziekenhuizen doen alles om patiënten een optimale kwaliteit te bieden. Hierbij is efficiëntie erg belangrijk: geen patiënt wil te maken krijgen met ellenlange wachttijden.

  Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg ziet dit ook. Hun wens om kwalitatief en efficiënt te werken heeft geresulteerd in vernieuwingen. Zo gaan de urologen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch en het ETZ nauwer samenwerken. Kennis en ervaring moeten namelijk doorlopend worden gedeeld om de beste behandeling te kunnen bieden.

  Kwaliteit in samenwerking
  Daarom bespreken de urologen van beide ziekenhuizen twee keer per week hun patiënten in een multidisciplinair overleg. Daarnaast evalueren zij drie keer per jaar de uitkomsten van de samenwerking. Een grote verandering is dat in de zorg voor mensen met urologische kanker meer wordt samengewerkt. Dit is om de kwaliteit van de zorg optimaal te houden. De zorg voor mensen met kanker wordt namelijk steeds complexer.

  Wat merken patiënten?
  Hoe ziet deze samenwerking eruit voor patiënten? De huisarts verwijst patiënten door naar het ‘eigen’ ziekenhuis. Daar vinden diagnostiek en de eerste behandeling plaats. Voor een eventuele operatie wordt doorverwezen naar het ziekenhuis. De prostaatkankeroperaties worden in het JBZ verricht en nierkankeroperaties in het ETZ. Gaat iemand daarna naar huis, dan vinden de nabehandeling en de nazorg weer plaats in het ‘eigen’ ziekenhuis. Dit is zeer positief, volgens ETZ-uroloog Anton Breeuwsma: ‘Als operaties geconcentreerd worden, nemen de kennis en vaardigheden van de urologen toe. Daardoor worden de uitkomsten voor patiënten beter.’

  Verbouwing Spoedeisende Hulp
  Naast de afdeling Urologie past ook de Spoedeisende Hulp (SEH) zich aan. De SEH ontvangt dagelijks vele patiënten. De afdeling SEH op de locatie Elisabeth van het ETZ is daarom flink verbouwd. Zo zijn er twee nieuwe gipskamers en zes nieuwe ‘fast track’-kamers. Op een ‘fast track’-kamer komen patiënten voor een snel behandelbare klacht. Hierdoor hoeven mensen minder lang te wachten. De oude ‘fast track’-kamers worden verbouwd tot extra hightech-kamers, voor de opvang van ernstig zieke patiënten. Deze patiënten zijn instabiel en hebben bewaking nodig. Daarnaast wordt medio mei ook een Acuut Kort Verblijf met zes bedden en zeven comfortabele stoelen geopend. Daar verblijven patiënten waarvan wordt verwacht dat ze snel weer naar huis kunnen.

  Hét traumacentrum van de provincie
  De uitbreiding is nodig omdat op maandag 27 mei de SEH op de locatie TweeSteden sluit, met uitzondering van de Eerste Hart Hulp (voor hartpatiënten). Daardoor zullen zich vanaf deze datum meer patiënten melden bij de SEH op locatie Elisabeth. Na de verbouwing beschikt de SEH op de locatie Elisabeth dus niet alleen over nieuwe gips- en ‘fast track’-kamers, maar ook over zestien hightech-kamers. Bovendien heeft de SEH twee grote, moderne traumakamers voor ernstig gewonde patiënten die door ambulances uit de wijde regio naar Tilburg worden gebracht. Het ETZ is daarmee hét traumacentrum voor de provincie Noord-Brabant.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply