Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Niet gevaarlijk, wel vervelend
    Rate this post

    Bijna iedereen werkt wel in meer of mindere mate met zijn handen. Of dat nu gaat om het typen op een toetsenbord, het opereren van patiënten of het zetten van tegels. Klachten aan de hand of pols zijn dan ook erg vervelend en vaak belemmerend bij het dagelijks leven.

    Wanneer je last hebt van hand- of polsklachten, kan het zijn dat je last hebt van het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS). Pijn, irritatie of tintelingen kunnen je dan gedurende dag storen. Het is dan ook wenselijk om snel geholpen te kunnen worden bij deze klacht.

    Beknelling in de pols
    We spreken van CTS wanneer de middenhandzenuw bekneld is geraakt in de carpale tunnel. Er zijn verschillende oorzaken waardoor de beknelling plaatsvindt, maar veelal spelen mentale en hormonale factoren een rol. Het is de reden dat mensen er met name last van hebben als zij onder hoge stress staan, zwanger zijn of in de menopauze terechtkomen of wanneer zij de pols sterk belasten.

    Van mild naar hevig
    CTS is niet gevaarlijk, maar wel heel vervelend wanneer je er last van hebt. Zo kun je last krijgen van doofheid in de vingers, tintelingen of pijn in de hand en vermindering van kracht. Gedurende de nacht kunnen de klachten verergeren. In sommige gevallen komt CTS aan beide handen voor.
    Vaak beginnen de klachten mild, maar worden deze heviger naarmate de zenuwbeknelling langer bestaat.

    Hoe weet je of je CTS hebt?
    Wanneer je deze typerende klachten ervaart, dan is het raadzaam om hiermee naar de huisarts te gaan. De huisarts kan op basis van de klacht een diagnose stellen zonder dat er onderzoek in het ziekenhuis noodzakelijk is. Mocht het minder duidelijk zijn, dan kan er bijvoorbeeld een echografie worden uitgevoerd om de diagnose te bevestigen. Wanneer de nervus medianus verdikt is, kan er sprake zijn van CTS. In sommige gevallen gaan de klachten na verloop van tijd vanzelf over, vooral wanneer de klachten zijn ontstaan door zwangerschap en/of ze nog niet zo lang bestaan. Maar in andere gevallen houdt de klacht aan.

    Van de klachten af
    Soms wordt dan een operatie overwogen. Toch kan dit in veel gevallen vermeden worden door een nieuwe behandelmethode die Excellent Care Clinics aanbiedt. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van zeer geavanceerde echoapparatuur om de aangedane zenuw duidelijk in beeld te brengen. Er wordt vervolgens een irritatieremmende vloeistof geïnjecteerd tussen het peesblad en de zenuw, waardoor de zwelling afneemt en de nervus medianus weer vrij komt te liggen. In veruit de meeste gevallen komt men op deze manier van de vervelende klachten af.

    Het verhaal van Menno (56)
    ‘Met veel plezier werk ik als leraar in het basisonderwijs. Op een gegeven moment kreeg ik echter te maken met een vervelende klacht. Ik bemerkte krachtverlies in mijn rechterhand. Wanneer ik iets wilde oppakken, kreeg ik dat niet voor elkaar. Daarbij had ik minder gevoel in mijn vingertoppen. Mijn handpalm, duim en een aantal vingers voelden doof aan. Vervolgens kreeg ik ook last van pijnklachten. Op sommige momenten was dat zo vervelend dat ik er ’s nachts wakker van lag. Aangezien ik veel schrijf en typ voor mijn werk, begon dit een behoorlijke belemmering te worden.’

    ‘Mijn huisarts vermoedde dat er sprake was van het Carpaal Tunnel Syndroom, oftewel CTS. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan die de diagnose bevestigden en ik kreeg een nachtspalk voorgeschreven. Maar helaas bleek dit voor mij niet voldoende te werken. Er was eerst wel sprake van wat verlichting, maar al snel kwam de klacht in alle hevigheid terug. Toen ben ik doorgestuurd naar Excellent Care Clinics. Ik vreesde voor een ingrijpende operatie, maar het bleek dat dat niet nodig was. Tijdens het intakegesprek lichtte de pijnspecialist me in over een specifieke pijnbehandeling bij CTS waardoor veelal een operatie voorkomen kan worden.’

    ‘De pijnspecialist vertelde dat er middels de echo werd beoordeeld of er een bepaalde zenuw beklemd was geraakt. Als dat inderdaad het geval zou zijn, dan zou de behandeling zeker een positief resultaat kunnen geven. Al snel werd duidelijk dat ik in aanmerking kwam voor de pijnbehandeling. Het verbaasde me dat ik meteen helderheid kreeg over mijn klacht, het type behandeling én daarna een afspraak kon maken.’

    ‘Inmiddels kan ik met opluchting stellen dat de ingreep me bijzonder geholpen heeft. Ik kan weer met plezier en zonder pijn werken, schrijven en typen, en dat ook nog eens binnen afzienbare tijd.’

    Over Excellent Care Clinics
    Excellent Care Clinics is een onafhankelijk pijnbehandelcentrum waar patiënten met (chronische) pijn middels hoogwaardige zorg worden behandeld. De behandelingen worden uitgevoerd door anesthesioloog-pijnspecialisten en pijnverpleegkundigen. Aangezien er geen wachttijden zijn, kunnen patiënten snel geholpen worden. Rug- en nekklachten, zenuwpijn, gewrichtspijn, pudendus neuralgie, littekenpijn en verschillende andere pijnklachten kunnen worden behandeld.

    Het pijnbehandelcentrum stelt veel belang bij het zoeken naar een multidisciplinaire oplossing. Het is de reden dat er gewerkt wordt met een team van medisch specialisten en therapeuten dat op verschillende fronten wordt ingezet. Denk hierbij ook aan een psycholoog, fysiotherapeut en revalidatiearts. Wel is er altijd sprake van één hoofdbehandelaar die de regie houdt. Op die manier blijven de communicatielijnen tussen patiënt, huisarts en specialisten helder en direct.

    Een huisarts of medisch specialist kan pijnpatiënten doorverwijzen naar Excellent Care Clinics, onder meer via zorgdomein. Vanaf heden kan men ook in Amsterdam terecht voor een intake, bij anesthesioloog Willem Luiten. De behandelingen worden uitgevoerd in Velsen-Noord of Hilversum. Willem Luiten is werkzaam als pijnspecialist bij Excellent Care Clinics. Binnen de anesthesiologie en pijngeneeskunde heeft hij zich gespecialiseerd in echogeleide technieken. De huidige maatregelen met betrekking tot Covid-19 neemt Excellent Care Clinics heel serieus, de kliniek moet een veilige plek blijven.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply