Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Nieuw algoritme dat artrose beter in beeld kan brengen

  Onderzoekers aan de Cambridge University in de Verenigde Staten hebben een nieuw algoritme/systeem ontwikkeld. Wat dit nieuwe algoritme precies inhoudt, wordt in het vervolg van dit artikel besproken.

  Wat doet het algoritme?
  Het algoritme is een wiskundige formule dat een driedimensionaal model van het kniegewricht in kaart kan brengen. Daarop is precies te zien waar de slijtage plaats heeft gevonden. Ook kan met behulp van de nieuwe formule de verandering in het proces worden aangekaart. De Britse ingenieurs zijn er van overtuigd dat deze nieuwe technologie een fundamentele verandering met zich mee zal brengen voor de behandeling van artrose.

  Welke veranderingen zal dit met zich meebrengen?
  Normaliter werd artrose middels een röntgenfoto geconstateerd. Echter zijn deze röntgenstralen onvoldoende in gevoeligheid om op langere termijn subtiele veranderingen te kunnen constateren. Het algoritme biedt deze mogelijkheden wel volgens de ingenieur James McKay: ‘’Wij kunnen nu wel kleine veranderingen in het gewricht waarnemen om te zien of een behandeling effect heeft’’ en “Bovendien kunnen we nu de vroege tekenen van slijtage aan het kraakbeen beter bestuderen. Dit helpt ons om de ziekte te begrijpen en nieuwe behandelingen te ontwikkelen.”

  Het nieuwe algoritme is net gelanceerd en hierdoor zullen de artsen artrose beter kunnen begrijpen. Vooral het volgen van het proces is cruciaal om de juiste aanpak te kunnen formuleren voor deze ziekte. Om artrose helemaal compleet in beeld te brengen, moet het systeem zich nog wel verder ontwikkelen.

  Welk type artrose komt voornamelijk voor?
  Een van de meest voorkomende artrose vormen is: Artrose in heup. Dit komt voornamelijk omdat wij mensen continu in beweging zijn. Tijdens het boodschappen doen, sporten, wandelen en ook tijdens het werken.

  Cijfers laten zien dat steeds meer Nederlanders intensief sporten. Dit is een goed teken, omdat het aantal mensen met obesitas en andere ziekten toeneemt. Echter moet je wel goed uitkijken tijdens het sporten. Een blessure of overbelasting kan op lange termijn artrose worden. Probeer tijdens het sporten altijd rekening te houden met je grenzen,en werk niet harder dan wat je lichaam aankan.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply