Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Nieuw begin voor jouw gezin
  Rate this post

  De ontwikkeling van kinderen verloopt niet altijd vanzelf. Ook jouw kind kan moeite hebben met het verwerken van voedsel, zoals drinken uit de borst / fles, leren eten met een lepeltje, of het eten van grover voedsel. Als ouder heb je vaak al van alles geprobeerd. Het is frustrerend als geen enkele oplossing aan wil slaan.

  Jonge kinderen die problemen hebben met het eten en drinken, van de borst tot brood, kunnen begeleid worden door een preverbale logopedist. Preverbale logopedie houdt in: logopedie voordat het spreken begint. De behandeling van eet- en drinkproblemen bij kinderen en baby’s is belangrijk. Laat je baby veilig eten.

  Wat is er aan de hand?
  Eet- en drinkproblemen kunnen bijvoorbeeld ontstaan doordat het kind nog niet op een goede manier eet en drinkt. Zo kan het zijn dat het kind de spieren die nodig zijn bij het zuigen, afhappen van een lepel, bijten, kauwen en slikken nog niet goed beheerst. Is dat allemaal wel in orde, dan kan het liggen aan onrijpheid van de hersenen, een hersenbeschadiging, een syndroom of aangeboren problemen in of rond de mond (bijvoorbeeld schisis). Kinderen met eet- en drinkstoornissen verslikken zich regelmatig en/of spugen veel. Het is ook mogelijk dat een kind door de negatieve ervaringen de voeding gaat weigeren. Sommige kinderen moeten geholpen worden bij de overgang van sondevoeding naar orale voeding. Tijdens een langere periode van sondevoeding oefent het kind zijn mond- en tongspieren te weinig, waardoor een ervaringstekort ontstaat. Het is belangrijk dat kinderen alle mondspieren vroegtijdig leren gebruiken, anders heeft dit gevolgen voor het latere spreken.

  Onderzoek en behandeling
  Voordat een behandeling start, spreekt de logopedist uitvoerig met jou als ouder(s) / verzorger(s) over het probleem en de hulpvraag.
  Vervolgens wordt gekeken naar de spierkracht en het gevoel in en rond de mond van het kind. Daarna zal de logopedist het eten en drinken observeren. Op basis van de verkregen informatie wordt samen met jou besloten of behandeling gestart wordt en zo ja, in welke vorm. Behandeling en begeleiding is bij De Praatmaat Groep gericht op het verbeteren van de mondmotoriek en het gevoel in het mondgebied. Dit bestaat naasthet geven van adviezen en begeleiding aan jou als ouders en de directe omgeving, ook uit het direct behandelen van jouw kind. Behandeling en begeleiding is individueel gericht en duurt 30-60 minuten per sessie en kan bij jou thuis of op de locatie van de therapeut plaatsvinden. Het uiteindelijke doel is dat jouw kind veilig en voldoende eet en drinkt. Indien nodig werkt de logopedist samen met andere hulpverleners die betrokken zijn bij het kind zoals bijvoorbeeld een fysiotherapeut en/of een diëtist.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply