Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Nieuw begin voor jouw gezin
  Rate this post

  De ontwikkeling van kinderen verloopt niet altijd vanzelf. Ook jouw kind kan moeite hebben met het verwerken van voedsel, zoals drinken uit de borst / fles, leren eten met een lepeltje, of het eten van grover voedsel. Als ouder heb je vaak al van alles geprobeerd. Het is frustrerend als geen enkele oplossing aan wil slaan.

  Jonge kinderen die problemen hebben met het eten en drinken van de borst tot brood kunnen begeleid worden door een pré-logopedist. Pré-logopedie houdt in: logopedie voordat het spreken begint. De behandeling van eet- en drinkproblemen bij kinderen en baby’s is belangrijk. Laat je baby veilig eten.

  Wat is er aan de hand?
  Eet- en drinkproblemen kunnen onder andere het gevolg zijn van onrijpheid van de hersenen, een hersenbeschadiging, een syndroom en aangeboren problemen in, rond de mond (bijvoorbeeld schisis), of nog onbekend zijn met de techniek. Zo kan het zijn dat kinderen de spieren die nodig zijn bij het zuigen, afhappen van een lepel, bijten, kauwen en slikken nog niet goed beheersen. Kinderen met eet- en drinkstoornissen verslikken zich regelmatig en/of spugen veel. Het kan ook zijn dat een kind door de negatieve ervaringen de voeding gaat weigeren. Sommige kinderen moeten geholpen worden bij de overgang van sondevoeding naar orale voeding. Tijdens een langere periode van sonde voeding oefent het kind zijn mond- en tongspieren te weinig, waardoor een ervaringstekort ontstaat. Het is belangrijk dat kinderen alle mondspieren vroegtijdig leren gebruiken, anders heeft dit gevolgen voor het latere spreken.

  Een ingewikkeld proces
  Door te praten en te luisteren begrijpen wij elkaar. In het dagelijks leven is het spreken onmisbaar. Om te spreken, moeten wij ademen, gebruiken wij onze stembanden, keel, neus, kaken, tong en lippen. Om te kunnen spreken moeten wij ook kunnen horen, denken en begrijpen. Spreken is dus een ingewikkeld proces. Stoornissen daarin worden door de logopedist behandeld in samenwerking met huisarts, specialist of tandarts. Maar logopedie is meer dan spraakles, omdat niet alleen spraakstoornissen zoals slissen, stotteren of slikken worden behandeld. Voor alle problemen die met spreken en verstaan te maken hebben, kun je bij de logopedist terecht.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply