Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Nieuw leven voor een versleten spons
  Rate this post

  Artrose is het proces waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat, waardoor het afneemt in dikte. Het kraakbeen tussen gewrichten zorgt ervoor dat deze soepel kunnen bewegen. Je kunt het vergelijken met een sponsje. Wanneer je er te hard mee hebt geschrobd, neemt het sponsje minder water op en wordt het dunner. Precies hetzelfde gebeurt met het kraakbeen wanneer het overbelast wordt.

  Hoe ontstaat artrose?
  Er is geen eenduidige oorzaak voor artrose. Het hangt vaak samen met verschillende factoren. Bij de een is het erfelijk, bij een ander komt het door een ongeluk. Naast ouderen hebben ook fanatieke sporters en mensen met overgewicht vaker last van artrose. Het is helaas niet te genezen.

  Hoe herken ik artrose?
  Het kan zijn dat je artrose lange tijd niet eens voelt. Het ontwikkelt zich namelijk gedurende een periode van jaren. De pijn ontstaat in het gebied om het kraakbeen heen. Je kunt het bijvoorbeeld voelen in je vingers, knieën, heupen of in je nek en rug. Door die pijn neemt het functioneren van het gewricht af. De diagnose van artrose kan bevestigd worden door röntgenfoto’s, maar vaak zijn de symptomen al duidelijk genoeg.

  Hoe kan artrose behandeld worden?
  Fysiotherapie en pijnstillers kunnen de pijn van artrose verzachten. In een later stadium kan een operatie of een prothese een oplossing zijn. De ideale behandeling is er dus nog niet in Nederland. Tenminste, tot voor kort! In Reusel kun je nu terecht voor een revolutionaire behandeling met écht resultaat.

  Gert Kuijt (traumachirurg), Bart Damen (sportfysiotherapeut) en Jan de Koning (gipsverbandmeester) startten hun kliniek Fractury voor het sneller herstel van botbreuken. En dat bleek succesvol. Toch kregen ze steeds vaker de vraag of ze ook artroseklachten konden verhelpen. Gert, Bart en Jan zijn zich gaan verdiepen en stuitten uiteindelijk op de MBST-methode. Deze methode is in Duitsland al jaren succesvol en nu heeft het ook Nederland bereikt. MBST brengt het artroseproces een paar fasen terug in de tijd. Het apparaat werkt volgens hetzelfde principe als een MRI. De magnetische trillingen hebben een sterk therapeutisch effect en verbeteren de structuur van het beschadigde kraakbeen. Denk maar aan de spons die weer uitzet wanneer je deze onder de kraan houdt. ­Hierdoor krijgt het kraakbeen een flinke opknapbeurt en voel je minder pijn. Naast het wegtoveren van pijn zorgt MBST er ook voor dat je weer beter kunt functioneren. Een prothese kan daardoor uit- of zelfs afgesteld worden.
  Het optimale resultaat merk je na ongeveer een half jaar. Bij meer dan 84% van de gevallen is de pijn blijvend verdwenen. Dat belooft veel goeds, dus haal je tennisracket en die wandelschoenen maar vast van zolder!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply