Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Niezen, hoesten, rode ogen?
  Rate this post

  Zodra het voorjaar wordt, begint het: niesbuien, hoesten en geïrriteerde ogen. Hooikoorts is een allergie die veel ongemakken met zich meebrengt. Afgezien van de bovengenoemde symptomen kun je last hebben van benauwdheid en vermoeidheid. En dat uitgerekend in de periode waarvan je met volle teugen wilt genieten: de lente en de zomer!

  Hooikoorts is een overgevoelige reactie van het lichaam op stuifmeelkorrels (pollen). In het voorjaar zit de buitenlucht vol stuifmeelkorrels, omdat alle bomen en planten bloeien en zich voortplanten. Stuifmeelkorrels zijn op zichzelf geen schadelijke stoffen, maar als je hooikoorts hebt, beschouwt je lichaam de stuifmeelkorrels wel als schadelijke indringers. In feite is het afweermechanisme in de war. Om de stuifmeelkorrels te bestrijden, maakt het lichaam de stof histamine aan. Deze stof veroorzaakt de ziekteverschijnselen bij hooikoorts. Hooikoortsklachten zijn uiteenlopend, maar worden altijd veroorzaakt doordat de slijmvliezen van neus, keel en ogen overprikkeld raken. Dat kan leiden tot niesbuien, een loopneus, geïrriteerde ogen, benauwdheid en vermoeidheid. Kortom: je kunt je echt ziek en lusteloos voelen.
  Als je naar een acupuncturist gaat in de periode waarin je daadwerkelijk klachten hebt, zal de behandeling er in eerste instantie op gericht zijn de klachten te verlichten. Acupunctuur werkt dus ook goed bij acute hooikoorts. Maar omdat bij hooikoorts het afweermechanisme niet goed functioneert, richt de behandeling zich ook daarop. Om die reden is acupunctuur bij hooikoorts juist als preventieve geneeswijze uitermate geschikt. Het is dan ook raadzaam om ruim voordat de hooikoortsperiode begint met een aantal behandelingen te starten. Tegen de tijd dat het voorjaar wordt, functioneert je afweermechanisme optimaal en zul je geen of veel minder klachten hebben. In het seizoen zelf kun je kiezen voor een nabehandeling.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply