Rate this post
 • Nog pijn na borstkanker?
  Rate this post

  Wanneer je borstkanker hebt gehad, is er een kans van 5 tot 15% dat je blijvende klachten ondervindt als gevolg van de bestralingstherapie. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om één of meerdere klachten zoals pijn, ontsteking, vochtophoping, bindweefselvorming of verminderde beweeglijkheid van je arm. Maar ook om wonden die maar niet dicht willen gaan.

  Soms zijn de klachten er meteen, maar willen deze niet overgaan, of de klachten ontstaan een aantal maanden na de laatste bestraling. Deze klachten kunnen in de loop van de tijd erger worden. Met hyperbare zuurstoftherapie is er een grote kans dat de klachten verminderen of volledig verdwijnen. Je kunt ervoor terecht bij het Instituut voor Hyperbare Geneeskunde (IvHG).

  Bestralingsschade
  Hyperbare zuurstoftherapie wordt van oudsher toegepast bij duikers met caissonziekte, maar is uitermate geschikt voor de behandeling van veel vormen van late bestralingsschade en diabetische voetwonden. Bij hyperbare zuurstoftherapie adem je via een mondneuskapje 100% zuurstof in; die wordt dus niet bijvoorbeeld op een wond gespoten. Voor de toediening van de zuurstof zit je in een ‘hyperbare kamer’, een ruimte waar maximaal 12 personen in comfortabele vliegtuigstoelen kunnen plaatsnemen. De behandeling duurt 2 uur, waarbij zuurstof via een mondneuskapje wordt ingeademd, terwijl de druk in de cabine verhoogd wordt naar 2,5 atmosfeer, vergelijkbaar met de druk in een autoband.

  Hoe werkt het?
  Hyperbare zuurstoftherapie zorgt voor een toename van de hoeveelheid zuurstof in het bloed tot een factor 18. Hierdoor komt het ook in het weefsel terecht dat door de bestraling slecht doorbloed is geraakt. De overmaat aan zuurstof stimuleert het herstel van beschadigd weefsel. De zuurstof zorgt er ook voor dat er nieuwe bloedvaatjes worden aangemaakt in het beschadigde weefsel. Deze bloedvaatjes blijven, eenmaal aangemaakt in het lichaam, bestaan en zorgen voor herstel, zelfs nadat de zuurstofbehandelingen al afgelopen zijn.

  Veilige behandelingen
  De behandelingen zijn veilig, en je hoeft alleen maar af en toe de oren te klaren, zoals bij een vliegreis. De therapie duurt 6 tot 8 weken en vindt plaats op doordeweekse dagen. Er kan gekozen worden voor een behandeling in de ochtend, tussen de middag of in de namiddag.

  Vergoedingen
  Hyperbare zuurstoftherapie is erkend door Zorginstituut Nederland. De behandelingen worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Het Instituut voor Hyperbare Geneeskunde heeft contracten met alle zorgverzekeraars.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply