fbpx
Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Wat nou roze wolk?

  Het lijkt vaak allemaal zo makkelijk en logisch: kinderen néém je. Het gezin als hoeksteen van de samenleving. Happy families in advertenties en op televisie. Het summum van geluk lijkt vaak het stichten van een gezin. Want waarom ben je anders op deze aardkloot?

  Wat nou als het niet zo vanzelfsprekend is om een kind te krijgen? Of als je helemaal niet zeker weet of je wel kinderen wilt? Misschien lukt het niet om zwanger te worden of te blijven of verloopt de zwangerschap problematisch. Misschien raak je tijdens de zwangerschap ineens in paniek of heb je meer moeite met de lichamelijke veranderingen dan je vooraf had gedacht. Wie weet ben jij als kersverse ouder eigenlijk helemaal niet zo blij. Dit zijn onder andere problemen waar je tegenaan kunt lopen. Je weet immers niet van te voren hoe het leven zal lopen.

  Taboe

  De net genoemde thema’s komen echter vaker voor dan je denkt. Helaas lijkt er nog steeds een taboe te liggen op het uitspreken hiervan. En dat is zó jammer. Want als je weet dat je écht niet de enige bent en dat jouw gedachten en gevoelens helemaal niet zo raar zijn, dan is dat een enorme opluchting. En alleen al die opluchting zorgt ervoor dat jouw probleem iets minder erg lijkt. Als je twijfelt of je wel of geen kinderen wilt, dan is dat helemaal niet gek. Het is juist goed dat je er een weloverwogen besluit over neemt! Als je niet zwanger kunt worden of een miskraam moet doorstaan, wil dat niet zeggen dat je faalt. En als je angst en onzekerheid tijdens de zwangerschap ervaart, dan is dat zó begrijpelijk. Je hele leven gaat namelijk veranderen en je krijgt te maken met allerlei nieuwe dingen die je nog nooit eerder meegemaakt hebt. Het niet ervaren van een roze wolk na de bevalling is niet zo uitzonderlijk. Je bent moe, de hormonen gieren door je lijf, je relatie moet opnieuw worden vormgegeven en alles is nieuw en anders.

  Zorg voor jezelf

  Er zijn vele complexe gedachten en gevoelens die kunnen spelen rondom (gewenst) moederschap. Soms kun je best wat hulp gebruiken. Ook dat is niet raar, want het vragen om hulp is juist krachtig en helpt je alleen maar verder. In de Haagse praktijk EVE Women’s Wellbeing zien coach Nina en psycholoog Tanja vrouwen én hun partners die worstelen met dit soort zaken. Nina en Tanja zijn hierin uitgebreid geschoold, maar werken ook vanuit eigen ervaring. Wat het probleem ook is en welk traject ook nodig is, het besluit om problemen te erkennen en uit te spreken is vaak al de grootste winst. De hulp is er, dus schroom niet en zorg voor jezelf! 

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply