Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Oedeem na borstkanker
    Rate this post

    Veel vrouwen krijgen in hun strijd tegen borstkanker ook te maken met lymfoedeem. Dit is een (pijnlijke) zwelling van onderliggende weefsels en huid die ontstaat wanneer lymfevocht niet goed afgevoerd kan worden en zich ophoopt.

    Coby heeft een borstamputatie ondergaan en in haar oksel zijn ook lymfeklieren weggehaald. Na de ingreep kreeg zij last van lymfoedeem in haar arm.

    Zwaar en pijnlijk
    ‘Al voor de operatie werd mij duidelijk gemaakt, dat ik mogelijk lymfoedeem zou kunnen krijgen’, vertelt Coby. ‘In eerste instantie werd mijn arm nog niet dikker. Mijn lichaam zocht zelf naar een nieuwe balans, maar ik kreeg toch klachten. Mijn arm voelde zwaar en pijnlijk aan en daardoor werd ik beperkt in mijn bewegingen. Hoewel lymfoedeem chronisch is, is het wel te behandelen zodat de klachten afnemen. En hoe eerder je erbij bent, hoe sneller dit zal gaan.’ Manuele lymfedrainage (MLD) ‘Voor mijn operatie was ik al bij KMI Mammacare geweest voor een post-operatieve BH en had ik al kennisgemaakt met de huidtherapeuten Alberta en Yvonne. Toen ik naar KMI belde voor een afspraak met de huidtherapeute, kon ik er snel terecht. Als eerste kreeg ik een intakegesprek, waarna een behandelplan naar aanleiding van mijn klachten werd opgesteld. Met regelmatige behandelingen zorgen zij ervoor dat de vochtafvoer in mijn arm verbetert, wat zijn weerslag heeft op het oedeem en mijn klachten. Ook het zwachtelen van mijn arm heeft mij absoluut geholpen. Mijn arm voelt veel beter aan en belemmert me niet meer in mijn dagelijks leven. Inmiddels draag ik een armkous om ervoor te zorgen dat het oedeem niet meer kan ontstaan. Ik doe nog dagelijks mijn oefeningen om de doorstroming van het lymfstelsel te verbeteren en ik sport ook weer. Dankzij de huidtherapeut kan ik weer alles wat ik wil!’

    Lymfoedeem
    Secundair lymfoedeem kan op verschillende plaatsen ontstaan (primair lymfoedeem is aan­geboren, secundair ontstaat door bijvoorbeeld een operatie, trauma of infectie). Zijn er bij u ­lymfeklieren verwijderd of bent u bestraald? Dan kan dit de afvoer van lymfevocht verminderen. Afhankelijk van de plaats waar de lymfeklieren zijn verwijderd of beschadigd, kan het lymfevocht zich ophopen in verschillende lichaamsdelen. Klachten door lymfoedeem kunnen worden aangepakt. De huidtherapeuten vertellen u er graag meer over.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply