Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Met Oedeemfysiotherapie on track

  ‘Na de operatie heb ik zo’n ander gevoel in mijn arm en oksel: zwaar en strak. Mijn bloesjes zitten strakker aan die kant. Ook krijg ik mijn ringen bijna niet meer om en het doet soms pijn.’ Misschien herken je dit verhaal vanuit eigen ervaring, of heb je het wel eens in je omgeving gehoord. Het is een ervaring van een cliënt in mijn praktijk, na een operatie voor borstkanker. Zij had last van de chronische aandoening lymfoedeem.

  Het lymfsysteem is een stelsel van lymfbanen en lymf­klieren, dat zorgt voor de aan- en afvoer van vocht (lymfe), en een belangrijke peiler van ons immuunsysteem. Het kan zijn dat door een beschadiging van het lymfsysteem de functie vermindert, bijvoorbeeld door operaties, of door ziektes zoals kanker, waarbij lymfklieren worden verwijderd of beschadigd raken. Ook aandoeningen als wondroos of aangeboren afwijkingen van het lymfstelsel kunnen een verminderde functie van het lymfsysteem veroorzaken, waardoor een ophoping van het lymfvocht optreedt.

  Borstkanker
  Een veel voorkomend voorbeeld zoals hierboven beschreven is bij een operatie van borstkanker, soms in combinatie met chemo- en bestralingstherapie. Cliënten komen vaak met klachten als zwelling van de borst of arm, pijn, stug littekenweefsel, stijfheid van spieren of gewrichten, spierzwakte, vermoeidheid en conditieverlies.

  Behandelplan op maat
  In de loop der tijd heb ik ervaren dat de mensen die in de praktijk komen veel vragen hebben. Ze lopen al langere tijd rond met klachten, en vaak zijn ze al bij verschillende zorgverleners geweest. We starten eerst altijd met een uitgebreide intake, waarbij we goed kijken wat de precieze klachten en beperkingen zijn, en wat de cliënt zelf graag zou willen bereiken met de therapie. De doelen zijn voor iedereen anders, dus we maken een behandelplan op maat.
  Goede informatie is een belangrijk deel van de behandeling. Er is veel informatie te vinden, zeker op internet, maar wat is nou juist en op jou van toepassing? Antwoord op de vragen waar jij mee zit is dus de eerste stap naar herstel.

  Behandelingen
  In de behandelingen wordt gebruik gemaakt van manuele lymfdrainage: een zachte massage gericht op het verplaatsen van het vocht naar de lichaamsdelen waar de circulatie wel normaal functioneert. Zo kan het overtollige vocht worden afgevoerd. Om ervoor te zorgen dat die afvoer gestimuleerd wordt, kan er ook gebruikt worden gemaakt van bandages en lymftape. Dit ondersteunt de circulatie na de behandeling met de manuele lymfdrainage.Daarnaast maken we gebruik van oefentherapie, gericht op het verkrijgen van een goede functie van het lichaamsdeel, maar ook algemene training, om na de periode van ziekte of de operatie te revalideren en weer fit te worden. Zo krijg je altijd een behandeling die bij jou past, want uiteindelijk draait het erom dat je weer zo fit en gezond mogelijk bent!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply