Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Oedeemtherapie verhelpt vochtophopingen
  Rate this post

  Als overtollig weefselvocht onvoldoende wordt afgevoerd, ontstaat oedeem: een overmatige ophoping van vocht in een bepaald lichaamsdeel. Dit wordt veroorzaakt door een stoornis van het lymfestelsel, bijvoorbeeld na de behandeling van borstkanker. Met als gevolg klachten als zwellingen, pijn, vermoeidheid, een gespannen gevoel en beperkte beweeglijkheid.

  Met oedeemtherapie kan het overtollig vocht en de daarbij horende klachten worden bestreden. Oedeemtherapie is gericht op het terugdringen en het niet verder doen toenemen van het oedeem. Dit alles met als doel een toename van zwelling, stijfheid, huidafwijkingen, pijn en ernstige complicaties als wondroos te voorkomen. Bij Neoskin zijn er voor de behandeling van oedeem verschillende behandelmogelijkheden.

  Behandeltherapieën
  – De techniek van manuele lymfedrainage is erop gericht het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid van het oedeemgebied te activeren. Dit gebeurt middels oedeemgrepen waarmee de huidtherapeut het overtollige vocht door het weefsel leidt naar een plaats waar het gemakkelijker opgenomen wordt. Met fibrosegrepen maakt de huidtherapeut verhard weefsel soepeler, zodat het vocht er gemakkelijker doorheen stroomt en de pijn afneemt.
  – Bij compressietherapie wordt gebruikgemaakt van diverse soorten verbanden, die volgens speciale technieken strak worden aangelegd. Dit ter bevordering van de afvoer van lymfe ter voorkoming van nieuwe zwellingen.
  – Met pressotherapie wordt het aangedane lichaamsdeel omspannen door een manchet. Hierdoorheen worden de luchtdrukgolven geleid die de afvoer van lymfevocht bevorderen.
  – Bij lymfetaping wordt gebruik gemaakt van tape die de huid een heel klein beetje omhoog trekt, waardoor er in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte ontstaat, zodat het vocht zich kan verplaatsen. In combinatie met ademhalings- en bewegingsoefeningen stroomt het lymfevocht vervolgens naar waar het gemakkelijker opgenomen wordt.

  Lymfeoedeem na borstkanker
  Tijdens, maar ook na de behandeling van borstkanker kan oedeem ontstaan doordat lymfeklieren zijn verwijderd of bestraald. Het lymfestelsel is belangrijk bij de afweer tegen infecties en het opruimen van afvalstoffen uit de weefsels. Bovendien zorgt het ervoor dat het vochtgehalte van de weefsels in evenwicht blijft.
  Klachten kunnen tijdenlang aanhouden en gaan soms zelfs helemaal niet meer weg. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld dagelijkse zaken als het dragen van een BH of bijvoorbeeld een autogordel, het tillen van een boodschappentas of het openen van een keukenkastje pijnlijk en/of lastig zijn. De behandelingen kunnen ertoe bijdragen dat pijn en ongemak verminderd wordt in je dagelijks leven.

  Littekentherapie
  Naast oedeemtherapie kun je bij Neoskin ook terecht voor littekentherapie. Littekens die verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn, kunnen naast lichamelijke ook voor psychische problemen zorgen. Met speciale massagetechnieken, gericht op het verbeteren van de doorbloeding, kunnen we jouw huid weer soepel maken, waardoor littekens zachter en minder opvallend worden.

  Intakegesprek
  Neoskin helpt je graag bij het verhelpen van jouw vochtophopingen. Tijdens het intakegesprek worden je klachten in kaart gebracht. Samen met jou stellen we een behandelplan op dat gericht is op jouw specifieke klachten, met als doel het oedeem terug te dringen en pijnklachten te verminderen.
  De eerste 20 behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering; eventuele volgende behandelingen uit de basisverzekering. Neem voor informatie over de vergoeding die voor jou van toepassing is contact op met je zorgverzekeraar.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply