Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Oefentherapie bij bekkeninstabiliteit
    Rate this post

    Bekkeninstabiliteit is een combinatie van pijn en bewegingsproblemen van het bekken. Bekkeninstabiliteit komt voor bij één tot negen procent van de zwangere vrouwen, maar het komt, minder vaak, ook bij niet-zwangere vrouwen en bij mannen voor.

    De pijn zit meestal bij het schaambeen en in de onderrug (tussen heiligbeen en darmbeenderen). Deze pijn kan uitstralen langs de binnenkant van het bovenbeen, naar de lies of de vagina. Ook kunnen pijnklachten ontstaan links en/of rechts onder in de rug ter hoogte van de SI-gewrichten. Deze pijn kan uitstralen over de hele bil, naar de lies, de achterzijde van het bovenbeen en soms ook het onderbeen. Verder kan ook het stuitje pijn doen.

    Abrupte bewegingen
    Vooral bij of na abrupte bewegingen treedt pijn op en bij het langer volhouden van bepaalde houdingen of bewegingen (bijvoorbeeld lopen, traplopen, schoenen aantrekken, in en uit de auto stappen en omdraaien in bed). Bij vermoeidheid worden de klachten vaak erger.
    Bekkeninstabiliteit kan ontstaan tijdens een zwangerschap, na een bevalling, na een ongeval of een sportblessure.

    Rust en activiteit
    Het is van belang om een evenwicht te vinden tussen rust en activiteit. Beweging is nodig om spieren sterk te houden en spierzwakte te voorkomen. Rust kan van belang zijn om banden en kapsels te sparen en zo verergering van klachten te voorkomen.
    Soms is het nodig om werk, huishoudelijke taken, hobby’s en het verzorgen van kinderen op een andere manier uit te voeren zodat overbelasting voorkomen kan worden. De ­oefentherapeut kan hierin advies geven of oefeningen geven om de lichaamshouding te verbeteren.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply