Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Oefentherapie bij rugpijn
  Rate this post

  Mensen met lage rugpijn hebben pijn onderin de rug. De pijn kan ook uitstralen naar de bil(len) of benen. Vooral lang staan of zitten, maar ook bewegen, kan flink pijn doen.

  Hoe lage rugpijn ontstaat is niet duidelijk. ­Mogelijk komt het door overbelasting van de rug of door een verkeerde houding of beweging. Pijn, krachtverlies en stijfheid beïnvloeden je dagelijks leven. Door een pijnlijke of stijve rug ga je anders bewegen. Ook kan pijn je ademhaling, concentratievermogen, slaappatroon en stemming negatief beïnvloeden. Je loopt de kan om in een vicieuze cirkel te belanden, waardoor je niet meer optimaal kunt functioneren.
  Het lijkt onlogisch, maar de beste manier om van je klachten af te komen is door beweging. Onderzoek heeft aangetoond dat niet bewegen of het vermijden van bewegingen je rug meer kwaad doet dan goed. Het is belangrijk om zo gewoon mogelijk te blijven bewegen; dan ben je eerder van je klachten af. ­Oefentherapie kan een ‘steuntje in de rug’ zijn. De oefentherapeut bespreekt samen met jou haalbare doelen en laat je stap voor stap toewerken naar deze doelen, met behulp van oefeningen die gericht zijn op het dagelijks functioneren. Daarbij is bewustwording een belangrijk aspect. Er is veel aandacht voor je houding: hoe zit je? Hoe sta je? Hoe loop je? Hoe buk je? Zowel de werkomgeving en je thuissituatie als je hobby’s komen aan de orde. Je leert de signalen die je lichaam je geeft bij een verkeerde lichaamshouding en/of verkeerd bewegen te herkennen en je houding en ­bewegingspatronen te corrigeren.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply