Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Oefentherapie voor kinderen met scoliose
  Rate this post

  Heeft jouw kind een zijdelingse verkromming aan zijn wervelkolom en wil jij voorkomen dat de situatie verergert of dat je kind (meer) pijn krijgt? Een brace of operatie lijkt soms de enige oplossing, maar met de juiste oefeningen is deze afwijking ook te verminderen en kan daarmee operatief ingrijpen voorkomen worden.

  Scoliose is een driedimensionale zijdelingse verkromming van de wervelkolom, in de volksmond ook wel een ‘kromme rug’ genoemd. Scoliose voor kinderen is in te delen in twee soorten: de aangeboren (congenitale) scoliose en de oorzaak onbekende (idiopathische) scoliose. Deze laatste variant is het meest voorkomende type en ontwikkelt en verergert tijdens de groeiperiode.
  ‘Schroth Best Practice’ is een behandelplan, dat speciaal ontwikkeld is voor scoliose. Het doel van de Schroth therapie is het corrigeren van de afwijkingen van de wervelkolom, het tegengaan van verdere progressie, het voorkomen en verminderen van pijnklachten, het functioneel oefenen in het dagelijks leven en het voor­komen van een brace en operatief ingrijpen.
  Mensendieck oefentherapeute Gabriela Eshuis-Kacanski is Schroth therapeute en behandelt kinderen van hun geboorte tot hun volwassenheid. Specifieke metingen (Cobbse hoek) kunnen alleen op een röntgenfoto gemaakt worden en die worden gedaan door de orthopeed. Als Schroth therapeut kijkt zij naar het klinische beeld (van de bocht(en) en stand van het bekken) en kan zij de typen scoliose classificeren, waarop een oefenprogramma specifiek op het individuele kind wordt opgesteld. Tijdens de behandelingen wordt het kind bewust gemaakt van de voorkeurshoudingen en krijgt het nieuwe houdingscorrecties aangeleerd voor de dagelijkse activiteiten. De oefeningen worden gecombineerd met ademhalingstechnieken.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply