Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Omarm het leven
  Rate this post

  Vaak maken wij mee tijdens uitvaartdiensten: het ophalen van dierbare ­herinneringen. Kostbare momenten met de overledene worden door de ­nabestaanden met elkaar gedeeld. Vaak tijdens een toespraak, soms in een intieme setting, heel persoonlijk.

  Eigenlijk zijn we alle dagen bezig met het maken van nieuwe herinneringen. Voor later. En dat hoeven helemaal geen grootse dingen te zijn. Nee, het zijn vaak de kleine dingen die het doen. Zo vertelde een jonge vrouw mij een tijd geleden over haar herinneringen aan haar zojuist overleden oma. Ze had altijd zo genoten van de logeerpartijtjes. Zij mocht altijd zelf kiezen wat ze wilde eten (en meestal werden er door oma dan poffertjes ­gebakken), ’s avonds mocht ze langer opblijven, ze sliep bij oma in het grote bed en de volgende ochtend mocht ze net zo lang in haar pyjama rond blijven lopen als ze zelf wilde. Logeren bij oma was voor haar altijd een groot feest. Het is maar een simpel voorbeeld, maar de herinnering bracht een warme glimlach op haar gezicht.

  Het leven is het waard om geleefd te worden, want soms kan het ineens voorbij zijn. Zo was ik ook bij een vrouw van middelbare leeftijd wiens echtgenoot plotseling over­leden was. Ze droomden er al jaren van om samen een verre reis te maken. Het geld ervoor stond op de spaarrekening, maar hun droomreis zouden ze realiseren wanneer haar man met pensioen zou gaan. Dan zou er meer tijd en geen overvolle agenda meer zijn. Helaas zou het zo ver nooit komen en de vrouw wenste dat ze hier eerder samen tijd voor vrij hadden gemaakt.

  Het heeft mij geleerd om bewuster te leven. Leef je leven met volle teugen, genieten van de mooie dingen en maak tijd voor de mensen om je heen. Omarm het leven.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply