Rate this post
 • Omgaan met tegenslag
  Rate this post

  Veranderde omstandigheden op het werk, ziekte, een ongeluk of een traumatische ervaring, daar kun je veel stress door ervaren. Je loopt vast, op je werk of in je leven, of je kunt na bijvoorbeeld ziekte niet meer je beroep uitoefenen zoals je dat gewend was. Dan is het verstandig om met iemand te praten over je problemen, om er weer sterker uit te komen.

  Cecile Collaris van Soulide coacht cliënten bij het vinden van oplossingen. Doorgaans wordt dit door werkgevers gefinancierd. Tijdens de bijeenkomsten komt aan bod waar je tegenaan loopt en hoe je daarmee omgaat. Ook krijg je inzicht in je vaste patronen, overtuigingen en de manier waarop je in het leven staat. Misschien kunnen bepaalde werkzaamheden anders ingevuld worden, of is het verstandig om ander werk te zoeken. Cecile kijkt naar datgene wat past bij de cliënt, en doet aan ‘liefdevol confronteren’: je wordt geconfronteerd met jezelf, maar wel altijd vanuit begrip voor de persoon die je bent. Ook leer je om grenzen te stellen aan wat anderen van je vragen.

  Werkvormen en methodieken
  Tijdens de bijeenkomsten hanteert Cecile verschillende werkvormen en methodieken, passend bij de cliënt en diens vraag. Het Enneagram geeft bij voorbeeld inzicht in je persoonlijkheid en de daaraan gekoppelde eigenschappen en gedragspatronen. De ODC-meting wordt ingezet om natuurlijke aanleg en ontwikkelde competenties in kaart te brengen. Ook biedt ze mindfulnessoefeningen aan, waarbij de cliënt leert om met aandacht in het ‘hier en nu’ te staan, met minder stress en meer energie.

  Werkgeheugentraining
  Bij mensen die problemen hebben met hun geheugen of concentratie, kan een werkgeheugentraining heel zinvol zijn. Cliënten volgen dan gedurende zes weken een programma via internet. Vijf keer per week werken ze spelenderwijs aan het verbeteren van hun cognitieve vaardigheden.

  ‘Van druk doen naar ertoe doen’
  Voor werknemers in de zorg en het onderwijs heeft Cecile de training ‘Van druk doen naar ertoe doen’ ontwikkeld. Stressklachten komen vaak voort uit de combinatie van grote betrokkenheid en hoge werkdruk. Deelnemers verwerven inzicht in hun persoonlijke overtuigingen en drijfveren, en leren daarnaast vaardigheden uit de mindfulness toepassen in hun werk.

  Kanker en werk
  Kanker heeft een grote impact op iemands leven, vooral wanneer de patiënt nog volop in het leven staat en een baan heeft. Het herstel van de ziekte kost veel energie, en kan dan ook leiden tot vermoeidheid en concentratieverlies. Het weer oppakken van werk kan dan een probleem zijn. Cecile weet hoe het is om dit te ervaren en kan de terugkeer naar werk goed begeleiden.

  Over Soulide
  Cecile Collaris had allerlei leidinggevende functies, totdat zij geconfronteerd werd met borstkanker en burn-out. Zij is zich gaan toeleggen op het omgaan met tegenslag, en begeleidt nu anderen daarbij.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply