We maken het allemaal helaas mee: een overlijden van een dierbare, of iemand in je omgeving heeft te maken met een vreselijke ziekte. Dat raakt je. Hoe ga je ermee om?
Begeleiding bieden aan wie in een rouwproces is na een overlijden, en mensen bijstaan met kanker, een chronische ziekte of beperking. Dat doet Anke de Jong-Koelé met haar praktijk voor rouw en verliesbegeleiding Virtus.
‘Virtus’ betekent ‘dapperheid, moed’. Daarin schuilt een parallel met verlies: doorgaan met je leven na een ingrijpende gebeurtenis vraagt om moed en dapperheid. Vaak kunnen mensen dit zelf met hulp van hun omgeving. Maar soms is er meer nodig en wordt gezocht naar hulp. Haar eigen ervaringen hebben haar geleerd hoe belangrijk begeleiding kan zijn in het omgaan met verlies.
Virtus biedt ondersteuning zowel aan kinderen, jongeren als volwassenen. Voor kinderen heeft ze een aparte (spel)ruimte in haar praktijk aan huis. Een overlijden van een dierbaar iemand of een ernstige ziekte in het gezin kan namelijk een grote impact hebben op kinderen.
Met volwassenen voert Anke naast gesprekken in de praktijk ook wandelgesprekken. Anke: ‘Niet tegenover elkaar, maar naast elkaar lopen we door de natuur. Dan kan je ook even voor je uitstaren…’
Anke schreef ook het boek ‘Van overleven naar zinvol leven – de draad weer oppakken na ziekte of ongeval.’ Voor mensen die verder moeten met een lichamelijke beperking, na kanker of met een chronische ziekte. ‘Want ook dat is een rouwproces, waarin je moet leren omgaan met een blijvende verandering in je leven, verlies van mogelijkheden en zoeken naar nieuwe zingeving.’
Reageer op dit artikel