Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Oncologiefysiotherapie helpt in elke fase
    Rate this post

    Patiënten met kanker ondergaan vaak ingrijpende medische behandelingen, zoals een operatie, chemokuur, bestraling, hormoontherapie enzovoort. De behandelingen en de gevolgen hiervan kunnen een grote impact hebben op iemands leven en kunnen soms heel erg lang duren of zelfs blijvend zijn.

    De oncologiefysiotherapeut richt zich specifiek op problemen bij kankerpatiënten. Deze problemen kunnen het gevolg zijn van de aandoening zelf of van de medische behandeling. Denk hierbij onder andere aan spanningsklachten, pijn, fibrose, huidveranderingen, contracturen, verminderde mobiliteit, verstoorde lichaamsbeleving, verminderde spierkracht, conditieverlies, spanning, ademhalingsproblemen en vermoeidheid. Daarnaast kunnen er problemen ontstaan in het uitvoeren van werk en/of hobby’s.
    De oncologiefysiotherapeut is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die te maken hebben met kanker en kan u helpen terug in balans te komen.
    Oncologiefysiotherapie kan in alle fases van de ziekte ingezet worden. In de behandelfase (ook tijdens chemotherapie), na de behandeling, maar ook in de palliatieve fase kan een oncologiefysiotherapeut veel voor u betekenen.

    Cancer Support Center
    Annemarie Hendriks-van Zundert, oedeem- en oncologiefysiotherapeute en eigenaresse van Fytaal-Roosendaal, opende anderhalf jaar geleden het ‘Cancer Support Center’.
    Annemarie behandelt als oedeem- en oncologiefysiotherapeut al meer dan tien jaar mensen die kanker hebben of hebben gehad en raakte ervan overtuigd dat de zorg rondom deze mensen verbeterd kan en móet worden. ‘De patiënten hebben vaak jaren na de behandeling in het ziekenhuis nog allerlei klachten, zoals moeheid, pijn, slaapgebrek, gewichtsproblemen, angst voor terugkeer van kanker en nog veel meer en blijven hier vaak eindeloos mee doorlopen. Ik ben ervan overtuigd dat goede zorg tijdens en na de behandeling een hoop narigheid kan voorkomen’, aldus Annemarie.

    Persoonlijke begeleiding
    Annemarie: ‘Ik liep al jaren rond met het idee een eigen ondersteuningscentrum voor kankerpatiënten op te richten om de behandeling en begeleiding van deze patiënten te optimaliseren en persoonlijker te maken, en met de oprichting van het ‘Cancer Support Center’ heb ik mijn droom kunnen verwezenlijken. We zijn nu anderhalf jaar bezig en krijgen erg veel tevreden reacties van patiënten en dáár doen we het voor!’

    Samenwerking
    ‘In het ‘Cancer Support Center’ werken disciplines die speciale zorg voor oncologiepatiënten kunnen bieden nauw met elkaar samen om het leven van (voormalige) kankerpatiënten weer een stuk prettiger wordt. De mensen komen hier binnen met vragen of problemen, bijvoorbeeld met pijnklachten, en het therapeutenteam bekijkt heel gericht wat er gedaan kan worden. Uiteraard hebben we ook contact met de behandelend artsen en oncologieverpleegkundigen als dit nodig is en werken we sámen aan het herstel. Bij kankerpatiënten gaat het vaak om complexe problemen, waardoor samenwerking tussen verschillende therapeuten belangrijk is.
    In het Cancer Support Center werken (oncologie)fysiotherapie, oedeemfysiotherapie, bandagie (aanmeten steunkousen en compressie), oncologie-diëtetiek, onco-Fit, Mensendieck­therapie, ergotherapie en psychologie nauw samen om tot het juiste behandelplan voor de patiënt te komen. U kunt altijd terecht in onze praktijk voor een vrijblijvend consult.’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply