Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Oncologiefysiotherapie helpt, in elke fase
  Rate this post

  Wanneer je de diagnose ‘kanker’ krijgt, staat je wereld even stil. Vervolgens kom je terecht in een stroomversnelling van emoties en ­ziekenhuisbezoeken. Fysiotherapie is dan wel het laatste waar je aan wilt denken. Toch kan dit je helpen! Hoe?

  Je kunt voor, tijdens of na de medische behandeling starten met trainen bij de fysiotherapeut. Dit wordt ‘oncologische revalidatie’ genoemd. Deze training richt zich zowel op het verminderen van de fysieke beperkingen als op het ­verbeteren van het psychische en sociale welbevinden.
  De meest voorkomende klachten tijdens of na een behandeling middels chemotherapie, bestraling of een operatie zijn algehele vermoeidheid en een verminderde conditie. De therapie richt zich dan ook met name op het verbeteren van het inspanningsvermogen. Denk hierbij aan spieropbouw, verbetering van de coördinatie en het algeheel uithoudingsvermogen.

  Of de training nu in groepsverband plaatsvindt of individueel: het hoofddoel is altijd terugkeren op het oude niveau van functioneren. Voor de een betekent dit een terugkeer naar de werksituatie, voor de ander weer vrijuit kunnen sporten. Door de training leer je je eigen grenzen weer kennen en krijg je je zelfvertrouwen terug. Je lichaam had je immers toch maar mooi in de steek gelaten… Op deze wijze kom je weer in een opwaartse spiraal terecht.

  Oedeemtherapie
  Elke revalidatie gaat gepaard met ‘ups’ en ‘downs’. Daarom is er altijd een fysiotherapeut aanwezig om jouw vooruitgang te monitoren. Wanneer de training stagneert (dit kan een mentale of fysieke oorzaak hebben), kan de fysiotherapeut je naar een therapeut met een ander specialisme verwijzen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontstaan van oedeem, wat een veel voorkomende klacht binnen de oncologie is. Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in het weefsel. Het evenwicht in de aan- en afvoer van vocht is verstoord. Dit is een symptoom dat kan optreden bij chemotherapie, bestraling en/of operatie. Het oedeem kan erg hinderlijk zijn en je belemmeren in het dagelijks leven en in de training. De oedeemtherapeut zal het oedeem middels drainage­methoden en/of zwachtelen doen laten afnemen. Eventueel kan een steunkous worden aangemeten.

  Psychosomatische fysiotherapie
  Het niet lekker meer in je vel zitten en moeite hebben met de verwerking van de diagnose ‘kanker’, komt vaak voor. Wanneer het niet afdoende meer is om hier met familie en vrienden over te praten, kan de psychosomatisch fysiotherapeut van hulp zijn. De psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt bij het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid. Ook de lichamelijke en mentale aspecten en de leef- en werkomstandigheden worden bekeken.

  Maatwerk
  Oncologische fysiotherapie is maatwerk. Door goed te luisteren naar de hulpvraag en door de training af te stemmen op de fysieke mogelijkheden van de patiënt wordt een optimaal behandelplan opgesteld. Wanneer het vertrouwen in het eigen lichaam er is en het uithoudingsvermogen is hersteld, kan er worden gewerkt aan het ‘weer jezelf worden’.

  Fysiotherapie helpt!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply