Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Ondersteuning bij vrouwenklachten
  Rate this post

  Menstruatie, zwangerschap, de overgang: als vrouw krijg je het vaak te verduren. Ondanks alle mooie kanten aan deze cycli en perioden zijn er soms kwalen en klachten die het dagelijks leven behoorlijk verstoren. Veel van deze kwalen kunnen met acupunctuur, kruiden en massage verholpen of verminderd worden. Wel is het belangrijk om naar de onderliggende oorzaak te kijken.

  In onze praktijk zien wij vrouwen van alle leeftijden. Elke leeftijd heeft zijn specifieke klachten. Normaal gesproken hoort de menstruatie geen klachten te geven. Toch zijn er opvallend veel vrouwen met klachten die gerelateerd zijn aan de menstruele cyclus. Hierbij valt te denken aan een onregelmatige cyclus, tussentijdse bloedingen, hevige bloedingen of pijn, uitblijvende menstruatie enzovoort, maar ook stemmingsstoornissen en prikkelbaarheid; zelfs acne.

  Menstruatiestoornissen
  Hoofdpijn, buikpijn, pijnlijke borsten, prikkelbaarheid, angst en agressie. Volgens de Patiëntenvereniging Gynaecologie Nederland is het premenstrueel syndroom (PMS) een groep klachten of symptomen die bij sommige vrouwen vlak voor de menstruatie optreden. Ongeveer 25% van de vrouwen heeft last van PMS of PMS-achtige klachten. De klachten ontstaan vaak na het dertigste levensjaar of na het krijgen van kinderen.
  Het niet op gang komen van de menstruatie in de puberteit of na het stoppen van de pil, hormonale verstoring door medicijnen bij IVF en ICSI kunnen allemaal bovengenoem de klachten geven.
  De Chinese Geneeswijze, waar acupunctuur onderdeel van is, legt deze klachten uit als een stagnatie van meestal lever qi en/of leverbloed. Wekelijks acupunctuur in combinatie met kruiden kan in enkele maanden de cyclus reguleren zonder de hinderlijke PMS-verschijnselen.

  Overgang
  De laatste menstruatie wordt ook wel ‘menopauze’ ­genoemd. Bij Europese vrouwen is dat rond het 51e jaar. Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Bij een kwart van de vrouwen gaat de overgang gepaard met klachten zoals slapeloosheid, opvliegers, hartkloppingen, concentratieproblemen, stemmingswisselingen, vermoeidheid, spier-/ gewrichtspijn. Naast wekelijks acupunctuur gedurende enkele maanden zijn opvliegers voor een deel te vermijden door fyto-oestrogenen in te nemen. Voedingssupplementen op basis van soja-isoflavonen leveren natuurlijke, licht werkende oestrogenen. Het is wel belangrijk om te weten dat de isoflavonen alleen goed ­werken als de darmen goed in evenwicht zijn. Klachten ­tijdens de menopauze reageren, behalve op de acupunctuur, ook goed op voetreflexmassage. Hierbij maken wij gebruik van etherische olie. Volgens een studie bleek massage met de etherische oliën van lavendel, geranium, rozen en rozemarijn – verdund in amandelolie – de klachten van vrouwen in de overgang te verminderen.

  Endometriose, PCOS, myomen
  Endometriose is een chronische ziekte waarbij het weefsel dat normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleedt (endometrium), groeit op plaatsen buiten de baarmoeder. Endometriose treft 1 op de 6 vrouwen in de vruchtbare leeftijd, veroorzaakt buikpijn, een onregelmatige en/of pijnlijke menstruatie en onvruchtbaarheid. Behandeling door middel van een operatie leidt niet altijd tot een verbetering op de lange termijn. Behandeling met medicijnen heeft onplezierige bijwerkingen als opvliegers, acne en gewichtstoename. Binnen onze praktijk maken wij gebruik van abdominale acupunctuur in combinatie met kruiden, die zeer effectief lijkt te zijn.

  Zwangerschapswens / onvruchtbaarheid
  In een eerdere editie schreven wij al uitgebreider over zwangerschapswens en onvruchtbaarheid. Bij infertiliteit (onvruchtbaarheid) bij mannen en vrouwen wordt bij Het Element gebruik gemaakt van de wetenschappelijk onderbouwde kennis dat acupunctuur bevorderend werkt bij onvruchtbaarheid van vrouwen en slechte spermakwaliteit bij mannen. De acupunctuur wordt toegepast rond de IVF- en IUI-pogingen. Ook voor vrouwen met een kinderwens, die ‘onbegrepen onvruchtbaar’ zijn en op een natuurlijke wijze de kans op een succesvolle zwangerschap willen vergroten, is acupunctuur een waardevolle optie.

  Borstkanker
  Helaas krijgt 1 op de 7 vrouwen te maken met borstkanker. Acupunctuur kan heel goed ingezet worden als ondersteuning voor mensen met kanker. Het helpt de vervelende symptomen van kanker en de bijwerkingen die ontstaan door chemo- of radiotherapie te voorkomen of te verminderen. Pijnbestrijding met acupunctuur is zeer effectief. Door voor, tijdens en na de reguliere therapie acupunctuur toe te passen, kan in veel gevallen minder pijnmedicatie worden gebruikt en de klachten van bijwerkingen worden verlicht.

  Steeds meer mensen realiseren zich hoe belangrijk het is om ervoor te zorgen dat lichaam en geest in balans zijn. In deze tijd heeft wordt er veel van vrouwen verwacht: zorg voor het gezin in combinatie met werk, zorg voor ouders en een sociaal leven kunnen een grote belasting zijn. Een gezonde leefstijl, met de juiste voeding, beweging en regelmaat zijn dat letterlijk van levensbelang. Om even te ontsnappen aan alle hectiek, kan acupunctuur of een ontspannende voetreflexmassage een waardevolle bijdrage leveren. Het verlicht veel klachten, heeft een positieve uitwerking op de gezondheid en draagt bij aan gevoel van vitaliteit. Zowel acupunctuur als voetreflex is preventief bedoeld. Dus ook wanneer er geen klachten zijn, is het zinvol om af en toe te ontstressen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply