Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
1.6/4 - (1 stemmen)
  • Ondervoeding: onderbelicht probleem
    1.6/4 - (1 stemmen)

    Waar de meeste aandacht tegenwoordig uitgaat naar overgewicht en obesitas en we van de ene naar de andere dieethype gaan, is ondervoeding bij ziekte een onderbelicht probleem. Van alle patiënten die opgenomen worden in een ziekenhuis, heeft 11 tot 15% een slechte voedingstoestand (ondervoeding).

    Ondervoede patiënten hebben een verminderde afweer, een grotere kans op het ontstaan van complicaties en herstellen minder goed na een operatie. Daarnaast hebben zij vaak ook een verminderde spiermassa en conditie, wat het herstel na ziekte moeilijker maakt. Zij liggen daardoor vaak langer in het ziekenhuis dan mensen die goed gevoed zijn.

    Verschil
    Ondervoeding ontstaat door een tekort aan voedingsstoffen. Mensen eten en drinken minder dan hun lichaam nodig heeft, bijvoorbeeld door misselijkheid, verminderde eetlust, problemen met slikken, kauwen of proeven en door sociale problemen als eenzaamheid of verslaving.
    Tijdens ziekte hebben mensen echter juist méér voedingsstoffen nodig dan normaal. Bij ondervoeding wordt het verschil tussen wat je eet en wat je nodig hebt dus alleen maar groter.
    Ondervoeding uit zich vaak in gewichtsverlies. Hierdoor gaat vaak spiermassa verloren in plaats van ­vetmassa. En die spiermassa is nou net zo belangrijk voor de conditie en het herstel!

    Voorkomen
    Ondervoeding kun je voorkomen door een juiste samenstelling van je voeding. Bij ziekte spelen met name eiwitten een belangrijke rol. Eiwitten zorgen – in combinatie met beweging – voor het behoud van spiermassa. In een periode van ziekte of herstel heeft het lichaam meer behoefte aan eiwitten dan wanneer je gezond bent. Daarom is het belangrijk om je eetgewoontes aan te passen en gebruik te maken van extra eiwitten. In het ziekenhuis gebruiken we daarom extra eiwitrijke tussendoortjes, zoals kwark, blokjes kaas of worst of speciale eiwitverrijkte gebakjes.

    Bijvoeding
    Tegenwoordig komt er ook steeds meer aandacht voor gewone producten waaraan extra eiwitten zijn toegevoegd. Hiermee proberen we, met een zo gewoon mogelijke ­voeding en eetpatroon, alle patiënten goed gevoed te krijgen en te houden. Soms ontkomen we er echter niet aan om ook speciale voeding (drinkvoeding en sondevoeding) in te zetten. Dit zijn medische voedingen waaraan extra eiwitten, energie, vitamines en mineralen zijn toegevoegd om zo een optimale voedingsinname te behalen.

    Spoedig herstel en kort verblijf
    Tijdens een ziekenhuisopname werkt het volledige team van artsen, verpleegkundigen en medewerkers foodservice, onder leiding van de diëtisten, gezamenlijk aan de beste voeding voor de patiënt. Hun doel is een zo spoedig mogelijk herstel en zo kort mogelijk verblijf in het ziekenhuis.

    Unieke positie voor afdeling Diëtetiek
    In het Flevoziekenhuis is de diëtist dé specialist op het gebied van voeding. De diëtisten hebben op basis van hun specifieke kennis en ervaring een leidende rol in de uitvoering van het klinische voedingsbeleid, in plaats van een consultatieve rol. Deze unieke positie is in 2015 officieel bekrachtigd door de raad van ­bestuur en de medische staf van het ziekenhuis.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply