Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Het onophoudelijke huilen maakte ons wanhopig’
  Rate this post

  Dolgelukkig waren we toen onze dochter Sofie werd geboren. Ik had een heel fijne zwangerschap, de bevalling verliep goed en Sofie is een gezonde baby. Maar eenmaal thuis huilde ze veel. Heel veel. We hadden ons goed op de komst van ons eerste kindje voorbereid, maar hier hadden we geen rekening mee gehouden… Een schone luier, melk drinken, een warm badje, een stukje lopen: niets hielp. 

  Het onophoudelijke huilen van Sofie maakte ons wanhopig. Je gaat aan jezelf twijfelen. We wisten niet meer wat we moesten doen en dachten dat we faalden als ouders. De gebroken nachten hakten er ook flink in. We waren doodop. We besloten toen naar de arts van het consultatiebureau te stappen. Die nam ons verhaal gelukkig serieus en verwees ons door naar de kinderarts van Spijkenisse Medisch Centrum.

  Het was een opluchting toen de oorzaak naar boven kwam voor het huilen van Sofie. Daarnaast kregen we goede tips en adviezen van de kinderarts. Het was ook fijn om te weten dat het niet aan ons lag. Inmiddels zijn we een paar maanden verder. Sofie huilt nog steeds meer dan gemiddeld, maar de stress is eraf. We gaan er veel relaxter mee om. Dat merkt Sofie ook: zij is een stuk rustiger geworden. Ze blijft een huilbaby en dat vraag veel van ons, maar we weten dat het goed komt. Met Sofie en met ons!– 

  Stefanie (28) en Jeffrey (32)

  ‘Tijdig aankaarten’

  Harry Molendijk, kinderarts in Spijkenisse Medisch Centrum: ‘Een huilbaby vraagt veel van je als ouder. Je kindje lijkt ontroostbaar. Vaak kun je geen reden vinden voor het huilgedrag. Samen met je kindje kun je terechtkomen in een vicieuze cirkel. Het is daarom goed om het vele huilen tijdig aan te kaarten bij je huisarts of de consultatiebureauarts van het Centrum Jeugd en Gezin (CJG). Zij kunnen eventueel doorverwijzen naar de kinderarts. Dan kan worden nagegaan of er medische oorzaak is voor het huilgedrag. Baby Sofie bleek last te hebben van een ernstige vorm van reflux, waarbij voeding uit de maag weer in de slokdarm terechtkomt. Dit veroorzaakte pijn en onrust bij Sofie. Maar er kunnen ook andere medische oorzaken zijn, zoals infecties in de mond of aan het oor, de urinewegen of een koemelkallergie.’

  Wist je dat…

  – het normaal is dat elke baby huilt? Een baby van 6-8 weken huilt gemiddeld 2 tot 3 uur per dag.
  – er pas over een ‘huilbaby’ wordt gesproken als je baby meer dan 3 uur per dag huilt?
  – ongeveer 15% van de baby’s in Nederland een huilbaby is?

  De kinderartsen bieden uiteraard ook zorg en ondersteuning op andere gebieden, zoals ADHD, groei- en ontwikkelings-problemen, eczeem, allergieën, diabetes, buikpijn, hoofdpijn en voedingsproblemen.

  Tip

  Vermoed je dat je baby een huilbaby is? Hou dan een huildagboek bij. Dit brengt het huilgedrag van je baby in kaart en komt van pas bij een gesprek met het consultatiebureau.

  Een afspraak met de kinderarts is alleen mogelijk op doorverwijzing van de huisarts of consultatiebureau-arts. Omdat de kinderartsen ook in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland werken, verloopt het inplannen van afspraken via één telefoonnummer: 0187-607185.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply