fbpx
Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Ontdek de kracht van beweging: júíst bij kanker

  Vermoeidheid, pijn, stijve spieren en gewrichten, een gevoelige huid, spanning en stress. Als je zware behandelingen tegen kanker krijgt of hebt gehad, krijg je vaak te maken met allerlei vervelende bij-effecten. Op een sportieve manier bewegen is dan vaak iets waar je weinig zin in hebt. Toch is het waardevol om het op een sportieve manier bewegen een kans te geven, omdat trainen je tijdens én na de behandelingen veel kan brengen.

  Gecertificeerd personal trainer en mental coach Nathalie Barkmeijer weet: ‘Bewegen heeft een positieve invloed op je mentale en fysieke gezondheid: na het bewegen voel je je vaak beter en fitter, en heb je meer energie. Dat is bij mensen met kanker niet anders. Mensen die regelmatig bewegen, hebben bij de behandeling van kanker bijvoorbeeld minder last van de verschillende bijwerkingen, zoals misselijkheid en moeheid. Ook merken ze dat de chemokuur beter volgehouden kan worden. Tijdens het herstel van kanker helpt beweging om het vertrouwen in het eigen lichaam terug te krijgen, en stapje voor stapje de conditie en de kracht weer terug te krijgen. Dat beweging een enorme kracht heeft, weet ik niet alleen door allerlei wetenschappelijke onderzoeken te lezen. Dat weet ik ook uit eigen ervaring. Mijn moeder heeft namelijk in totaal zo’n zeventien jaar met kanker geleefd. Al die tijd heb ik haar in beweging weten te houden. Ik zag dat ze zich ondanks haar ziekte fitter en sterker voelde, en zelf gaf ze aan dat het samen bewegen haar enorm op de been hield.’

  ‘Ik kan het weer!’
  ‘Als personal trainer begeleid ik ook mensen met kanker,’ vervolgt Nathalie. ‘Uiteraard wordt de training volledig aangepast aan de belastbaarheid van degene die ik voor mij heb. We bekijken per dag hoe iemand zich voelt, en of het dan verstandig is om wel of niet te gaan trainen. Ik heb een positieve insteek: samen bouwen we het rustig op, en kijken we welke oefeningen er op dat moment wel of niet lukken. De locatie van de trainingen mogen mensen zelf uitkiezen. We kunnen heerlijk aan de slag in de buitenlucht van het Kralingse Bos, maar binnen trainen is ook mogelijk. Kanker kan niet alleen een flinke aanslag zijn op je lichaam, maar ook op je geestelijke gezondheid. Als er behoefte aan is, besteed ik daarom ook aandacht aan het psychische vlak. Vóórdat we aan de slag gaan, krijg ik natuurlijk de verhalen van mensen te horen. Maar tijdens het trainen en bewegen komen er vaak ook emoties naar boven. Soms vinden mensen het bijvoorbeeld heel confronterend om te merken dat bepaalde oefeningen niet meer lukken. Daar praten we dan samen over. Het omgekeerde gebeurt ook: mensen merken dat ze bepaalde oefeningen tóch kunnen terwijl ze dat niet verwacht hadden. Dan zijn ze extra blij en realiseren ze zich: ‘Ik kan het weer!’ Dat vind ik natuurlijk ook erg mooi om te zien.’

  ‘Iedereen kan samen met mij trainen’
  Nathalie Barkmeijer vertelt: ‘Al bijna dertig jaar train ik mensen met al hun verschillende doelen, en hun fysieke mogelijkheden en beperkingen. Mijn visie? Beweging zou onderdeel moeten zijn van ieders leven, in welke fase dan ook. Ik raad mensen aan om zo compleet mogelijk te trainen. Dat levert niet alleen het gewenste resultaat op. Het brengt vaak véél meer dan dat. Je zult versteld staan van wat jouw lichaam kan en belangrijker nog: hoeveel voordeel je in het dagelijks leven hiervan kunt ondervinden. Iedereen kan samen met mij trainen, ongeacht de doelen. Of je nou een beginnend of ervaren sporter bent, of bijvoorbeeld wil afvallen, aankomen of sterker wilt worden. Ook wanneer je kampt met een ziekte kan ik je helpen om (weer) in beweging te komen. Goed om te weten is dat ik veel ervaring heb met de begeleiding van mensen met een beperking of chronische ziekte als obesitas, kanker, diabetes en burn-outklachten. We kunnen één-op-één aan de slag, maar ik geef ook trainingen in klein groepsverband.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply