Rate this post
 • ‘Het ontroert me iedere keer weer’
  Rate this post

  ‘Ik werk al 20 jaar als logopediste. Toen mijn werkgever mij jaren geleden vroeg hoe ik mijn toekomst over 10 of 15 jaar zag, antwoordde ik dat ik er later eigenlijk wel wat anders bij wilde doen. Ik had alleen nog geen idee wat dat dan zou zijn’, lacht Paula Roosjen die zich sinds een jaar rebalancer mag noemen. Ze werkt 2,5 dag per week nog steeds als logopediste, maar daarnaast draait ze ook 1,5 dag per week haar eigen rebalancingpraktijk.

  Paula en haar man hebben twee dochters. ‘Ze zijn 11 en 8 jaar. Na de geboorte van de jongste ben ik heel erg overspannen geraakt. Ik had geen idee wat er met mezelf aan de hand was en heb hulp gezocht bij een fysiotherapeut-haptonoom en later ook bij een psycholoog. Ik klom wel wat uit het dal omhoog, maar er bleef nog veel oud zeer en verdriet uit mijn jeugd achter waar ik niet bij kon. Tot het moment dat iemand mij een foldertje van een rebalancer gaf. Toen ik dat doorlas, wist ik meteen dat ik naar haar toe moest. Vanaf de eerste sessie had ik een grote reis in mezelf qua voelen. Het proces heeft veel inzicht gebracht en ruimte gegeven. Aan het eind van het traject wist ik gewoon zeker dat ik dit vak ook zelf wilde doen. Na drie jaar van intensieve opleiding ben ik twee jaar geleden mijn eigen praktijk gestart. Iedere sessie leer ik opnieuw en ben ik weer verbaasd over de wijsheid van het lichaam, en dat ontroert me iedere keer weer.’

  Aandacht

  ‘Ik vind het fijn om mensen te begeleiden’, klinkt het gepassioneerd. ‘Tijdens zo’n sessie zet je alles wat kan afleiden even helemaal stop. Geen telefoons of andere stoorzenders. Even helemaal in het hier en nu zijn met je eigen aandacht en bewustzijn. Om op die manier te werken, is zó bijzonder! Het brengt mensen dichter bij zichzelf. Daar word ik elke keer weer blij van.’

  Balans

  Ondanks haar drukke leven, weet Paula steeds een goede balans te vinden. ‘Ik geniet ervan om tijd door te brengen met mijn dochters, twee schatten waar ik graag tijd mee doorbreng. Het is heerlijk om dingen samen te doen en dan hoeft het niet eens iets groots te zijn. Alles met aandacht doen, dat is voor mij belangrijk. Dat geldt voor mijn kinderen, maar ook voor mijn werk, het beoefenen van yoga, mijn wekelijkse wandeling met een goede vriendin of gewoon lekker koken of met een boek op de bank. Door dat bewust mee te maken, kan ik balans houden.’ 

  ‘Af en toe even bij jezelf voelen of alles nog klopt, of er iets anders moet en wat je nu nodig hebt: dat gun ik iedereen.’

  Wat vertelt jouw lichaam je?

  Het is zo’n vraag die je geregeld aan iemand stelt en die je zelf ook zo nu en dan moet beantwoorden: ‘Hoe voel je je?’ Een standaard zinnetje, waar doorgaans een standaard antwoord op gegeven wordt. Maar hoe voel je je nu écht? Of liever gezegd: wát voel je nu echt? Grote kans dat je daar zelden bij stil staat. Je bent vooral druk in je hoofd. Je hebt immers je partner, je kinderen, je baan, je huishouden, je vrienden en je sport waar je je aandacht tussen moet verdelen.

  In evenwicht

  ‘Rebalance’ betekent letterlijk ‘weer in evenwicht brengen’. Bij Rebalancing gaat het hierbij om het evenwicht tussen je lichaam, je gevoelens en je gedachten. Door met aandacht de lichamelijke gewaarwordingen te doorvoelen, kan verandering ontstaan. Rebalancing zorgt ervoor dat je in je lichaam meer vitaliteit en soepelheid voelt. In je leven ervaar je meer vrijheid en helderheid. ‘Door de aandacht die je tijdens een sessie aan je lichaam geeft, ga je ook in het dagelijks leven duidelijker waarnemen wat je voelt. Daardoor ervaar je beter en eerder wat voor jou goed is en wat bij je past’, legt Paula uit. 

  ‘Tijdens een sessie bij mij krijg je ondersteuning om je lichamelijke gewaarwordingen te onderzoeken, te benoemen en te ervaren. Je hoeft je gevoelens daardoor niet vast te houden, te onderdrukken of je erdoor te laten verkrampen.’

  Persoonlijke ontwikkeling

  Rebalancing richt zich op persoonlijke ontwikkeling. Je kunt het vergelijken met coaching, maar dan met het lichaam als basis. Het is gericht op zelfinzicht, bewustzijn en op de natuurlijke kwaliteiten van jou als persoon. ‘Een sessie bij LichamelijkerWijs begint met een kort gesprek en zelfonderzoek’, vervolgt Paula. ‘Daarna is er ruimte voor lichaamswerk. Daarbij raak ik je aan om verschillende Rebalancing-technieken toe te passen. Deze aanraking is contactvol en met aandacht voor wat er is. Aandacht voor wat er is, ondersteunt je om dieper in contact te komen met wat je voelt; je gaat meer voelen in plaats van denken. Je wordt je hierdoor bewuster van je gevoelsleven en krijgt inzicht in de patronen die je beperken. Je lichaam vertelt je veel. Ik geef je handvatten om de signalen te leren interpreteren. De meeste cliënten hebben binnen tien sessies zicht op wat er speelt en hoe ze beter contact kunnen maken met hun lichaam. Zo kom je vanuit jezelf ook in de toekomst tot antwoorden en oplossingen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply