Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
 • Ontspannen de zomer in
  4/4 - (1 stemmen)

  Stress kan het herstel na een ziekte of andere klacht vertragen, maar omgekeerd kan een lichamelijke klacht ook zorgen voor stress. Als je ontspannen de zomer in wilt, kan psychosomatische fysiotherapie je verder helpen.

  Ik zie in de praktijk steeds vaker cliënten met veel stress of zelfs een burn-out. En het gaat dan niet alleen om ouderen. Ook steeds meer jongeren zitten tegen een burn-out aan, omdat ze op allerlei gebieden succesvol willen zijn. Dat kan stress opleveren, die deze jongeren negeren.Ze luisteren niet naar de signalen die hun lichaam zegeeft, zoals vermoeidheid en prikkelbaarheid. Maar het is verstandig om die signalen wél serieus te nemen.Hoe eerder je erkent dat er iets mis is en je je laat helpen, hoe beter het is.

  Spanningsbronnen
  Veel mensen die ik zie in de praktijk, noemen eerst pijnklachten, en dan blijkt toch nogal eens dat er méér aan de hand is. Als je dan alleen de lichamelijke klacht behandelt, wordt die weliswaar minder of verdwijnt die voor even, maar omdat je de oorzaak niet wegneemt, kan de klacht terugkomen. Daarom kijk ik waar de spanningsbronnenzitten. Een psychomatisch fysiotherapeut is geen psycholoog, dus eventueel heb ik overleg met bijvoorbeeld de huisarts of een psycholoog.

  Bewustwording
  Belangrijk bij de aanpak zijn bewustwording en maatwerk. Ik leer de cliënt hoe het lichaam in elkaar zit en welke invloed de cliënt er zelf op kan uitoefenen om zijn gezondheid te verbeteren, door de factoren die de klacht in stand houden aan te pakken. Eén van de aspecten waar ik aandacht aan besteed, is de ademhaling. Bij mensen met spanningsklachten is de adem vaak versneld en niet heel diep. Dit kan leiden tot hyperventilatie, waardoor het lichaam in de stressstand schiet, soms wel 24 uur per dag. Door je bewust te zijn van je ademhaling en oefeningen te doen, kun je je stressniveau naar beneden brengen. Door te sporten kun je je belastbaarheid vergroten, dus onder begeleiding trainen is ook een onderdeel van de aanpak.De zelfredzaamheid van elke cliënt staat voorop.Dat betekent dat ik adviezen en tips geef waar de cliëntin zijn eigen omgeving zelf mee aan de slag kan.

  – Pepijn Rothfusz
  psychosomatisch fysiotherapeut

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply