Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Ontspannen met Gerri!

  Als het einde van de yogales in zicht is, wordt de les afgesloten met een ontspanningsoefening. Iedereen trekt iets warmers aan of legt een dekentje over zich heen, om vervolgens languit op de yogamat te ­liggen. Deze ontspannende houding wordt in het Sanskriet ‘Savasana’ genoemd. Vrij vertaald naar het Nederlands betekent dat: ‘Het lichaam dat stil is.’ Aan het begin van de oefening is het hier en daar nog wat zoeken naar de juiste houding, maar uiteindelijk valt alles dan stil. Nou ja, bijna alles… Iets wat áltijd in beweging blijft, is onze adem. Maar verder doe je voor een moment hélemaal niets.

  Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat ontspanningsoefeningen stress verminderen. Tegenwoordig zijn we heel goed in het verhogen van spanning. Het leven is complex, meeslepend en voort­durend in beweging. Vertraging en ontspanning is lastig voor ons. Zelfs als er gewoon ruimte en tijd voor is…

  Alles rond?
  Op veel vlakken willen we alles rond krijgen. Lukt dat niet of gaat het anders dan verwacht, dan ontstaan er emotionele reacties als frustratie, boosheid, teleurstelling en angst. Vaak krijgen we ook te maken met fysieke reacties als hartkloppingen, overmatig zweten, spijsverteringsproblemen, hoofdpijn en een verminderde weerstand. Gebeurt dit eenmalig, dan kan je lichaam goed omgaan met deze stress. Maar wanneer het regelmatig hiermee te maken krijgt, dan kunnen de klachten erger worden of zelfs chronisch worden. Zelfs wanneer je in rust bent, voel je je nerveus, heb je last van slapeloosheid of angst en ben je prikkelbaar. Voor je organen is deze stress op langere termijn funest.

  De oplossing
  Houd jezelf niet voor de gek met oplossingen voor de korte termijn als je last hebt van deze stressgerelateerde klachten. Het beste advies? Regelmatig ontspannen. Een goede techniek hiervoor is Yoga Nidra. ‘Yoga Nidra’ betekent ‘Yoga Slaap’ en is een ontspanningstechniek die een preventieve en genezende werking heeft voor lichaam en geest. Het lijkt alsof je slaapt, alleen is je geest wel wakker. Je kunt de Yoga Nidra gemakkelijk beluisteren via YouTube. Oefen je deze yoga vaak, dan wordt het ‘relax-response’ geactiveerd in je brein. Dit is het tegenover­gestelde van de mentale staat waarin wij ons vaak bevinden: het ‘flight-fight-freeze-response’. Misschien lukt het je niet meteen om de hele oefening te beluisteren. Of misschien val je zelfs in slaap! Maar dat geeft niets. Belangrijk is wel dat je blijft oefenen. Want net als veel andere dingen die je in je leven hebt geleerd – denk aan lopen, fietsen en zwemmen – geldt dat je óók kunt leren ontspannen!

  Ontspannen met Gerri op YouTube

  Op het YouTube-kanaal van yoga-docent Gerri Douw vind je veel gratis (!) ontspanningsoefeningen. Er zijn drie verschillende Yoga Nidra oefeningen. Ook is er een verkorte versie voor wanneer je minder tijd hebt, of als je een beginner bent. Verder zijn er speciale oefeningen voor het slapengaan. Velen gingen je al voor: er zijn inmiddels 1400 abonnees!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply