Rate this post
 • Ontspannende massage bij kanker
  Rate this post

  Langzaam druppelt de rode vloeistof haar ader in. Gespannen kijkt ze ernaar. Er is haar gezegd haar arm zo stil als mogelijk te houden, omdat het gif anders buiten de ader kan terechtkomen. Zoveel gedachten gaan door haar heen. Hoe zal ze zich hierna voelen? Wanneer zal de misselijkheid beginnen? Wanneer zal haar haar uitvallen? Kan ze zelf nog voor haar dochtertje zorgen? Zal ze haar zien opgroeien? Gaat het gif zijn werk doen? Zoveel vragen, gedachten en emoties… Maar bovenal is ze bang. Zo ontzettend bang!

  Er gaat iemand aan het voeteneinde van haar stoel zitten. Na een kort gesprekje worden haar voeten zachtjes vastgepakt en liefdevol met een olie gemasseerd. Het duurt eventjes voordat ze zich kan overgeven. Langzamerhand ontspant haar gezicht. Ze leunt achterover en doezelt weg. Ze glimlacht om mooie herinneringen aan toen ze op een zonnig strand in Spanje met haar voeten in het water zat…
  Uit onderzoek is gebleken dat massage bij kanker met name van invloed kan zijn op angst en spanning. En, wanneer mensen minder spanning ervaren, kunnen zij vaak beter slapen, ervaren ze minder vermoeidheid en hebben ze minder pijn en misselijkheid.
  Een ontspannende massage kan voor kankerpatiënten een weldaad zijn in hun ziekteproces: even die liefdevolle aanraking; even dat moment van genieten van de aandacht.
  Ad van Koppen is masseur en voetreflexzonetherapeut in de regio Westland, Haaglanden en Rijnmond.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply