Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Ontspanning op een hoger niveau
  Rate this post

  Onderga je regelmatig een massage, dan weet je hoe ontspannend dit kan werken. Je laat alle stress varen en ervaart een compleet gevoel van welzijn. Maar massage doet nog veel meer dan je alleen maar goed laten voelen. Recent wetenschappelijk ­onderzoek toont aan dat massage zowel psychische als lichamelijke gezondheidsvoordelen biedt.

  Iedereen wist het eigenlijk wel, maar iets wordt pas voor waar aangenomen als het wetenschappelijk is bewezen. Iets kan pas wetenschappelijk worden bewezen als het meetbaar is. Hoe kun je het weldadige gevoel dat ontstaat bij een massage meetbaar maken? Dit was een vraag die de wetenschappers lange tijd bezighield. Nu is het ze gelukt om zowel de psychische als lichamelijke gezondheidsvoordelen van massages te verklaren.

  Effecten massage
  Onlangs verschenen de resultaten van een baanbrekend onderzoek naar de effecten van massage in het Journal of Alternative and Complementary Medicine. Het onderzoek stond onder leiding van dr. Mark Rapaport en werd ­uitgevoerd aan het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles in de VS. Aan het onderzoek namen 53 personen deel, waarvan 29 mensen Zweedse massage kregen en 24 mensen een lichte massage met zachte aanrakingen. De wetenschappers namen voor en na de massages bloedmonsters af. De testresultaten waren overduidelijk: er waren significante positieve veranderingen in de samenstelling van het bloed aan te wijzen.

  Voordelen (Zweedse) klassieke massage
  Uit het onderzoek naar de samenstelling van het bloed van de mensen die een Zweedse massage (basismassagetechnieken) hadden ondergaan, bleek dat er een duidelijke toename van lymfocyten was. Lymfocyten zijn een type witte bloedcellen, die verantwoordelijk zijn voor het tegengaan van schadelijke invloeden van buitenaf, oftewel ze zorgen voor het goed functioneren van het immuunsysteem. Ook bleek dat na een Zweedse massage het cortisolniveau afnam. Cortisol is een hormoon dat vrijkomt als reactie op stress. Daarnaast was er ook een duidelijke afname van het antidiuretisch hormoon. Dit hormoon speelt een rol in agressief gedrag. Samengevat kunnen we stellen dat Zweedse massage het immuunsysteem verbetert en stress en agressie vermindert.

  Voordelen lichte massage
  De massages die bestonden uit lichte aanrakingen hadden een aantal andere uitwerkingen op het lichaam. Het niveau aan oxytocine nam toe. Oxytocine is een hormoon dat je een gevoel van veiligheid en gebondenheid geeft. Het maakt je beter bestand tegen stress en laat het lichaam sneller tot rust komen. Een andere bevinding was dat door deze vorm van massage het corticotropin-releasing hormoon (CRH) afneemt; een hormoon dat de aanmaak van cortisol stimuleert. Het zorgt er dus voor dat stress vermindert. Samengevat zijn de effecten van massages met lichte aanrakingen het krijgen van een gevoel van veiligheid en verbondenheid en de afname van stress.

  Gezond door massage
  Dankzij massages word je minder snel ziek vanwege de positieve effecten op het immuunsysteem, en ook lichamelijke ziektes die worden veroorzaakt door stress krijgen minder kans. Verder nemen ook psychische klachten als onrust en stress af of worden ze voorkomen. De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek zijn heel duidelijk: massage is een doeltreffende manier om zowel de ­psychische als lichamelijke gezondheid te bevorderen.

  De klassieke, ayurvedische en de bamboemassage zijn bij Bodyland veel geboekte massages die erg goed werken om het lichaam weer optimaal te laten functioneren.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply