Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Ontstressen’ met Yoga
  Rate this post

  Stress veroorzaakt veel gezondheids­problemen. Stress wordt gebruikt om een situatie van, veelal ongezonde, spanning aan te geven. Maar wat is stress eigenlijk?
  Iedere prikkel op de mens, aangenaam of onaangenaam, is een stressor. Een stressor, bijvoorbeeld spanning voor een belangrijke presentatie, verstoort het interne evenwicht van de mens. Wanneer dit evenwicht gelijk weer hersteld wordt, ervaren we geen stress. Stresshormonen zetten ons op scherp voor een optimale prestatie. Maar als de verstoring langer aanhoudt, herstellen we minder snel; we ervaren spanning en onrust. Het stresssysteem heeft altijd voorrang op andere regelsystemen (bijvoorbeeld de aanmaak van slaaphormonen en groeihormonen voor herstel), omdat het een overlevingsmechanisme is. Hierdoor ontstaan bij langdurige overprikkeling verschillende psychische en lichamelijke problemen.
  In onze huidige wereld worden we extreem geprikkeld en raakt ons lichaam snel uit balans. Het is ontzettend belangrijk om ons lichaam duidelijk te maken dat er geen continu dreigend gevaar is.
  Yoga brengt het zenuwstelsel weer in balans! Yoga heeft een rustgevend en kalmerend effect. Je komt met je aandacht uit het hoofd en in het lichaam, je gaat voelen in het ‘nu’ en keert naar binnen, waardoor externe prikkels afzwakken. Rustige vormen van Yoga, zoals HathaYoga en YinYoga, zijn hiervoor uitermate geschikt. Ook gezonde voeding en massage kunnen je lichaam hierbij uitstekend ondersteunen.
  Neem af en toe tijd om naar binnen te keren en een prikkelarme omgeving op te zoeken; zo hou je de balans!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply