Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Ontwikkeling allergie bij kinderen vaak te voorkomen
  Rate this post

  Allergieën vormen de meest voorkomende chronische ziekte in ons land. In de afgelopen 25 jaar is het aantal allergieën ruim verdubbeld. Ook de ernst is fors toegenomen.

  Het Diakonessenhuis in Utrecht en Zeist heeft een speciaal allergiecentrum waar verschillende specialisten samenwerken. Bij jonge kinderen kunnen zij ook vaak de ontwikkeling van een allergie voorkomen.

  Extra voorzichtig
  ‘Een allergie is een soms heftige reactie van ons afweersysteem op stoffen die eigenlijk ongevaarlijk zijn’, legt kinderallergoloog Marike Staderman van het Allergiecentrum van het Diakonessenhuis uit. ‘Die reactie kan echter wel gevaarlijk zijn. Sommige patiënten lopen daarom met een spuit met adrenaline op zak voor als ze onverhoopt toch dat spoortje pinda of ei binnenkrijgen. Zij hebben moeten leren leven met die allergie. Dat maakt hen als ouder vaak extra voorzichtig ten opzichte van hun eigen kind. Om het zekere voor het onzekere te nemen, geven ze hun kind dan nog maar geen pindakaas of eitje.’

  Tolerantie opbouwen
  ‘En dat is eigenlijk precies wat ze niet zouden moeten doen’, volgens Marike. ‘Het afweersysteem ontwikkelt zich al op zeer jonge leeftijd. We weten nu dat, als je kinderen van bijvoorbeeld 4 maanden alvast hapjes met pindakaas geeft, die kinderen juist een tolerantie opbouwen tegen die stof. Wacht je daarmee tot ze misschien wel een jaar zijn of ouder, dan heb je een veel grotere kans dat ze een allergie tegen die stof hebben ontwikkeld. Met alle gevolgen van dien.’

  Eczeem en ook astma kunnen een aanwijzing zijn dat een kind gevoelig is om een allergie te ontwikkelen. Daarom werken in het Allergiecentrum kinderartsen, dermatologen, diëtisten en allergologen samen om zo goed mogelijke zorg voor allergische patiënten te leveren.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply